Rekord: GE Money Bank vyplatí dividendu skoro 20 miliard

Olga Skalková
11. 8. 2015 22:00
Jde o vůbec největší dividendu v historii českých bank. Vyplatí ji svému akcionáři, který spadá do koncernu General Electric.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Jedna z největších tuzemských bank GE Money Bank vyplatí po šesti letech obří dividendu svému akcionáři, který spadá do koncernu General Electric. Celkově odpluje do Spojených států 19,7 miliardy korun. Je to vůbec největší dividenda v historii českých bank.

Skupina GE Money, do které banka patří, to oznámila v reakci na dotaz HN, které to chtěly potvrdit v souvislosti s velkým snížením nerozděleného zisku. Razantní snížení svého kapitálového polštáře banka vykázala ve výsledcích za druhé čtvrtletí. K přípravě na výplatu rekordní dividendy tedy došlo v období mezi koncem března a června.

"Na základě dobrých hospodářských výsledků a v souladu se strategickým rozhodnutím společnosti General Electric ze dne 10. dubna 2015, prodat v globálním měřítku společnosti GE Capital, včetně české skupiny GE Money, vzala dne 30. června 2015 společnost GE Capital International Holdings jako jediný akcionář na vědomí návrh představenstva GE Money Bank rozdělit část nerozděleného zisku vyplacením dividendy svému akcionáři ve výši 19,7 miliardy korun. Dividendy nebyly vyplaceny," odpověděla mluvčí banky Milada Franek.

Šestá největší banka objemem aktiv a čtvrtá největší počtem klientů, kterých je zhruba milion, hledá vlastníka už několik let. Oficiálně to její vedení HN potvrdilo 21. dubna právě v reakci na rozhodnutí koncernu GE zaměřit se na podnikání v průmyslu a prodat většinu své finanční divize GE Capital. Záměrem amerického majitele bylo zbavit se těchto aktiv během 24 měsíců.

Skupina GE Money, do které kromě banky patří i GE Money Auto, v úterý zároveň oznámila, že její konsolidovaný čistý zisk meziročně vzrostl o 14 procent na 2,5 miliardy korun. Její celková aktiva se od konce roku zvýšila o 3,5 procenta na 149 miliard korun.

Banka navýšila půjčky meziročně o dvě procenta na 115,6 miliardy korun a objem vkladů o dvě procenta na 99,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy