O2 zvýšila zisk o polovinu. Pravděpodobnost dividendy roste

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 7. 2015 11:06
Čistý zisk telekomunikačního operátora O2 činil v pololetí 2,3 miliardy korun. Rostou především výnosy z televize a vysokorychlostního internetu, klesají výnosy z pevných linek a hlasových služeb.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Telekomunikační operátor O2 zvýšil v pololetí čistý zisk o 54 procent na 2,3 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o 0,3 procenta na 18,4 miliardy korun, což představuje výrazné zlepšení oproti předchozímu roku, kdy se výnosy snížily o devět procent.

Firma oznámila první výsledky po oddělení správce infrastruktury CETIN. Konsolidovaná data zahrnují výsledky dceřiných firem včetně O2 Slovakia, naopak jsou očištěné o hospodaření CETINu. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Konkurence výsledky zatím neoznámila.

"Podařilo se nám stabilizovat výnosy a zvýšit provozní zisk EBITDA. Jsme schopni generovat větší volnou hotovost, než je náš čistý zisk. To potvrzuje naše předpoklady, že rozdělení společnosti bylo správným krokem a do budoucna přinese hodnotu pro naše zákazníky i akcionáře," uvedl generální ředitel Tomáš Budník.

Pravděpodobnost dividendy roste

Provozní výnosy v segmentu pevných linek meziročně poklesly o osm procent na 5,7 miliardy korun. Hlavní růstovou oblastí zůstávají výnosy z O2 TV, klesající charakter mají naopak hlasové služby. V mobilním segmentu se provozní výnosy zvýšily o jedno procento na 9,5 miliardy korun.

Podle analytiků firma generuje vysokou hotovost, kterou nemá důvod držet, a proto by mohla v příštím roce vyplácet dividendu, bude ale záležet na rozhodnutí majoritního vlastníka PPF. "Oproti našim původním odhadům, které počítaly s potencionální dividendou 11 až 12 Kč, nyní výsledky indikují potenciál vyplatit dividendu ve výši minimálně 14 až 15 Kč," uvedla analytička skupiny Roklen Lenka Dvořáková Švejdová.

"Řada údajů byla předem těžko odhadnutelných, překvapila pozitivně například výše výnosů. Z výsledků je znát potvrzení obratu hospodaření, když v posledních letech především v oblasti příjmů zaznamenával značný pokles. Firmě se podařilo dále redukovat náklady, což přispělo k růstu marží. Pokračující výrazný růst navíc předvádí slovenská dcera," dodal Jiří Zendulka z BH Securities.

Více internetu v mobilech

Mobilní služby od O2 využívalo ke konci června 2015 celkem 4,945 milionu zákazníků, což je meziroční pokles dvě procenta. Počet zákazníků smluvních služeb se meziročně nezměnil a dosáhl 3,252 milionu. Některý z neomezených tarifů Free používají dvě třetiny všech mobilních zákazníků. Podíl chytrých telefonů v síti stoupl o pět procentních bodů na 44 procent.

Internet v mobilu používalo díky rozvoji vysokorychlostních sítí 1,5 milionu zákazníků, což je růst o 14 procent. Výnosy z mobilních datových služeb tak meziročně stouply o téměř sedm procent.

Počet zákazníků pevného internetu xDSL vzrostl ke konci června o jedno procento na 799 000. Digitální televizi O2 TV využívalo 190 000 domácností a mobilní aplikace O2TV Go zaznamenala 350 000 stažení.

Jednou z hlavních růstových oblastí skupiny zůstává O2 Slovakia. Výnosy v prvním pololetí vzrostly o 14 procent na 117,3 milionu eur, a na celkových výsledcích skupiny se tak podílely 17 procenty. Provozní zisk EBITDA stoupl o pětinu na 40,8 milionu eur. Celkový počet zákazníků na Slovensku se zvýšil o šest procent na 1,711 milionu.

Majoritní podíl přes 85 procent v O2 vlastní investiční skupina PPF. Od O2 se v červnu oddělila společnost CETIN, která vlastní pevné a mobilní sítě a taky datová centra.

 

Právě se děje

Další zprávy