Řecko seškrtá dávky, evropská banka mu odmítla pomoci

Tomáš Fránek
6. 1. 2010 9:38
Podle člena bankovní rady Evropské centrální banky Řecko pro své veřejné finance nic neudělalo
Řecký premiér George Papandreou
Řecký premiér George Papandreou | Foto: Reuters

Brno - Řecko začne kvůli stále rostoucímu zadlužení země a hrozbě bankrotu státních financí škrtat sociální dávky, je navíc pravděpodobné, že se v zemi budou snižovat také platy.

A země zatím nemůže počítat s pomocí Evropské unie. V rozhovoru s italským listem Il Sole 24 Ore to řekl člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Jürgen Stark.  

Řekové se nesnažili

"Trhy klamou samy sebe, když si myslí, že ostatní členské státy jednou sáhnou na peněženky, aby Řecko zachránily," řekl Stark. Řecko podle něj v posledních letech své veřejné finance neuhlídalo a neudělalo nic proto, aby zvýšilo svou konkurenční schopnost.

Už dříve se podobně vyjádřil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, ten pomoc pro Řecko označil za špatnou variantu. "Byla by to chybně pochopená solidarita, kdybychom měli podporovat Řecko finanční pomocí," řekl ministr.

Pomoc naopak slibuje Mezinárodní měnový fond.

Evropskou komisi i ECB navíc znovu znepokojily zprávy, podle kterých rozpočtový schodek země výrazně překročil už tak špatné odhady o hospodaření země. Řecký internetový server Ta Nea uvedl, že deficit v roce 2009 by mohl dosáhnout až 14,5 procenta hrubého domácího produktu, přičemž vláda ještě v listopadu hovořila o 12,7 procenta HDP.

Kdo je nejblíž krachu
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Už dnes do Řecko zamířila ze zástupců Evropské komise a Evropské centrální banky, která bude o záchranném plánu jednat.

Katastrofální důsledky odmítnutí

Řecká socialistická vláda už proto v upravené verzi paktu stability, tedy plánu na ozdravení financí, uvedla, že začne škrtat sociální dávky. Podle serveru Eurointelligence chtějí socialisté tak ušetřit zhruba jednu miliardu eur (zhruba 26 miliard korun) škrty v sociálních dávkách, které mají činit celkem desetinu jejich objemu. Omezení se nedotknou pouze části dávek pro rodiny.

Vzroste i spotřební daň na alkohol či cigarety, od čehož si vláda slibuje příjem vyšší o zhruba 400 milionů eur (zhruba 10,5 miliardy korun). Řecká vláda navíc naznačuje, že sáhne i snížení platů. Celkově se letos má snížit deficit financí o 4 procenta.

Řecko musí svůj plán na záchranu státních financí předložit do 11. února, kdy o něm budou jednat evropští politici. Pokud by Řecko se svým plánem neuspělo, byl by velmi špatný signál pro investory. "S Evropskou komisí úzce spolupracujeme, abychom se vyhnuli případnému odmítnutí programu stability, přičemž takový krok by měl katastrofální důsledky," řekl mluvčí řecké vlády George Petalotis.

 

Právě se děje

Další zprávy