Řebíček chce, aby letadla řídila obchodní společnost

Hana Vorlíčková, Kateřina Eliášová
30. 9. 2008 6:00
Parlament: Je transformace ŘLP kvůli privatizaci?
Letadlo společnosti easyJet
Letadlo společnosti easyJet | Foto: easyJet

Praha - Stát chystá radikální změnu v Řízení letového provozu (ŘLP). Ministr dopravy Aleš Řebíček pro Aktuálně.cz uvedl, že by rád, aby se ze státního podniku, který řídí letový provoz nad Českem, stala akciová společnost nebo společnost s ručením omezeným.

„Osobně bych preferoval eseróčko," uvedl ministr. Řízení letového provozu dosáhlo za uplynulý rok obratu přes tři miliardy korun.

Plánuje se privatizace?

V parlamentu se spekuluje, že transformace státního podniku na obchodní společnost se chystá z důvodu plánované privatizace podniku. Otázka na případnou privatizaci ŘLP dokonce zazněla i v parlamentních interpelacích.

Stát se již rozhodnul, že prodá Letiště Praha a České aerolinie.

„Informace o případné možné privatizaci ŘLP mám z Ministerstva dopravy. Proto mi přišlo logické se na to ministra dopravy v interpelacích zeptat," řekl pro Aktuálně.cz Petr Rafaj, poslanec za ČSSD.

Prodej firmy Řízení letového provozu ale Řebíček odmítá. „Není připravena privatizace ani části, ani celku. Co se týče zachování členění, tak členění služeb poskytovaných podnikem zůstává v souladu s mezinárodními standardy stejné a dělí se na tři části. Je to oblastní služba řízení Area, přibližovací služba řízení Approach a letištní služba a řízení Tower. Ty zůstanou i nadále jako kmenové činnosti podniku," odpověděl v interpelacích Řebíček.

Dohled nad vzdušným prostorem musí podle Řebíčka zůstat v rukou státu. 

Foto: ČSA

Řebíček: vytvořme dceřiné firmy

Do ŘLP patří i letecká škola a letecká informační služba. „To je jiná záležitost. Jsem pro to, aby se tyto činnosti vyčlenily do dceřiných společností a začaly fungovat na ryze komerčním základě," říká pro Aktuálně šéf resortu dopravy.

„Informační letová služba je středisko, které mimo jiné poskytuje informační servis pro posádky letadel," vysvětluje Richard Klíma, mluvčí ŘLP.

Společnost ŘLP je zodpovědná za bezchybný letový provoz nad Českou republikou. Za tyto služby od leteckých společností, jejichž stroje se nad českým vzdušným prostorem nacházejí, účtuje různé druhy poplatků. Obrat podniku dosáhnul v uplynulém roce přes 3,1 miliardy korun.

Firma v současné době sídlí v Jenči u Prahy, v jednom z nejmodernějších navigačních středisek Evropy. Budova IATCC byla postavena v letech 2001 až 2007.

Náklady na její výstavbu a vybavení dosáhly  přibližně 3,5 miliardy korun. Šlo o největší investiční projekt v historii státního podniku Řízení letového provozu České republiky.

Čtěte také:
Stát chce s prodejem ČSA začít do konce roku
Kapacita Letišti Praha téměř nestačí. Volá po ranveji

 

Právě se děje

Další zprávy