Kapacita Letišti Praha téměř nestačí. Volá po ranveji

Hana Vorlíčková
14. 8. 2008 16:00
Podívejte se, jak by nová ranvej vypadala

Praha - Kapacita Letiště Praha je na hraně. Vedení ruzyňského letiště musí dokonce některé letecké společnosti odmítat.

"Současný dráhový systém Letiště Praha je nyní provozován téměř na svých limitních možnostech. Případy, kdy nelze umožnit dopravci přiletět v optimálním termínu jsou stále častější. Velká část poptávky po letecké dopravě tak zůstává neuspokojena a může se přesunout na jiná mezinárodní letiště," uvedl Petr Hloušek, ředitel pro řízení kvality a bezpečnosti Letiště Praha.

"Provoz na pražském letišti vzrostl od roku 2003 o 61 procent," dodal Vladimír Boháč z Řízení letového provozu. Současná maximální kapacita dráhy je 44 vzletů a přistání za hodinu. Po určitých úpravách by mohla v roce 2010 dosáhnout 48 pohybů. To však bude její strop.

Pro rozvoj Ruzyně je tedy podle expertů nutné rychle postavit paralelní vzletovou dráhu. Společnost Letiště Praha, ale dosud nevlastní všechny pozemky nutné pro její stavbu.

Ze staré ranveje se bude hlavně odlétat

Podle zástupců letiště Praha budou pozemky pro stavbu dráhy v majetku letiště do začátku privatizace. Na termínu se prý společnost dohodla se skupinou Penta Investments, které nyní patří asi 75 hektarů nutných pro stavbu ranveje.

Paralelní dráha by měla sloužit především pro přistání ze směru od Nebušic, zatímco z nynější ranveje budou letadla většinou pouze startovat, a to směrem na Jeneč.

Datum otevření se kvůli různým průtahům posouvá. Nyní se hovoří o roce 2013, nebo 2014.

Letecká přeprava každým rokem prudce roste po celé Evropě. I když jsou nárůsty v cestování letadlem v Česku enormní, podle statistik jsme podle Hlouška stále ještě pod úrovní západní Evropy.  

Na mezinárodních letištích v České republice bylo v uplynulém roce odbaveno téměř 13,4 miliónu pasažérů. Z toho jich skoro 12,5 miliónu odbavilo Letiště Praha.

Vídeň chce stavět již třetí dráhu

Pro srovnání: V Rakousku bylo loni odbaveno téměř 24 miliónu pasažérů, z toho skoro 19 miliónů ve Vídni. "I to je důvod, proč se Vídeň chystá stavět již třetí ranvej," uvedl Hloušek.

Nyní je v Evropě asi 130 leteckých společností a 452 mezinárodní letišť.

 

Právě se děje

Další zprávy