Realitní trh se letos zlepší, tvrdí čerstvá studie

Ekonomika Ekonomika
25. 2. 2010 11:25
Praha si nevede špatně, ale lépe je na tom Německo

Praha - Už letošní rok by měl přinést zlepšení na realitním trhu. Dočká se toho díky uvolnění v úvěrové oblasti a stabilizaci cen nemovitého majetku. Podle letošní studie Nové trendy na evropském trhu s nemovitostmi (Emerging Trends in Real Estate(R) Europe) ho ale stále ještě čeká dlouhá a pomalá cesta k obnově.

Podle této studie obsadila Praha 13. místo mezi evropskými městy v počtu nových nákupů realit. "Na pražský trh s nemovitostmi v uplynulém roce dopadla krize, když se investoři rozhodli dát přednost větším a likvidnějším trhům na úkor většiny zemí ve střední a východní Evropě," píše se ve studii. Nyní se však i přes dosud trvající pesimistickou náladu začínají ukazovat první záchvěvy naděje.

Praha je stabilní trh

"Výsledky průzkumu odpovídají tomu, co jsme pozorovali na trhu v posledních 12 až 18 měsících. Jen málo hráčů je zde ochotno investovat. Od počátku letošního roku se ale začíná projevovat větší zájem mezinárodních investorů o český trh, a Praha zůstala i během krize relativně stabilním trhem." uvedl Richard Jones, vedoucí realitní skupiny PricewaterhouseCoopers v České republice.

Jeho tvrzení podporuje i statistika. Kromě 13. místa z hlediska nových nákupů se Praha v průzkumu umístila na 18. místě z pohledu investičních příležitostí a na 16. místě z hlediska developerských aktivit.

Mezi městy ležícími ve střední a východní Evropě si nejlépe vede Varšava. Je na 8. místě z hlediska nových nákupů, 13. z hlediska investičních příležitostí a 4. v oblasti příležitostí k nové výstavbě. Moskva se umístila na 8. místě z hlediska developerských příležitostí, ale jinak se jí, podobně jako Budapešti, účastníci průzkumu spíše vyhýbají.

Německo je letos hitem

V západní Evropě by si letos nejlépe mělo vést Německo, konkrétně města Mnichov a Hamburk. Alexander Otto, který je předsedou Urban Land Institute pro Evropu to zdůvodňuje takto: "Německo je obecně považováno za výhodnější pro investice a developerskou aktivitu než další země, zejména pro jeho rozsáhlou ekonomiku. Z hlediska jednotlivých měst jsou Mnichov a Hamburk hodnoceni jako dvě nejlepší příležitosti pro rok 2010. Ekonomická rozmanitost a vyrovnanost nabídky a poptávky drží trhy kancelářských prostor v obou městech na zdravé úrovni, takže jsou lákavým cílem pro investice," řekl Otto.

Na třetím místě se v průzkumu umístila Paříž, která předstihla Londýn. O Paříží totiž mnozí míní, že má širší hospodářskou základnu a v porovnání s Londýnem je méně závislá na finančním sektoru.  K dalším trhům, které se podle studie umístily v první desítce z hlediska existujících nemovitostí, patří Vídeň, Milán, Istanbul, Berlín, Řím a Frankfurt.

Na významu nabývá sociální ubytování a zelená výstavba 

Z hlediska typů nemovitostí je podle průzkumu klíčová kvalita umístění, budovy a nájemníků. Mezi nejvyhledávanější komerční investice pro letošní rok patří kancelářské prostory v centru města, luxusní maloobchodní prostory a nákupní centra. Vysoce hodnocené jsou také rezidenční investice.

Obecně jsou upřednostňované tradiční typy majetku, ale určitou pozornost vyvolávají i některé specializované sektory, jako je ubytování studentů, samoobslužné skladovací prostory, ubytování pro seniory, sociální ubytování, zdravotnická zařízení a infrastruktura. Na významu nabývá zelená výstavba jakéhokoliv druhu, zejména pod vlivem zavedení povinného hodnocení energetické úspornosti budov v EU.

Studie Nové trendy na evropském trhu s nemovitostmi byla vypracována na základě dotazníků a rozhovorů s více než 600 vedoucími představiteli realitního světa, včetně investorů, developerů, zástupců finančních institucí a správců nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy