Půl miliarda za Koženého horskou chatu je Česku blíž

ČTK ČTK
17. 5. 2012 15:10
Likvidátor prý udělal vše potřebné, aby se peníze dostaly z Ameriky do Česka

Praha - Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál učinil podle svých slov všechny kroky nutné proto, aby se půl miliarda korun z prodeje luxusní americké horské chaty zakladatele společnosti Viktora Koženého dostala zpátky do holdingu v Česku. Americký soud musí mít všechny náležitosti k vydání rozhodnutí o zajištění těchto peněz ve prospěch HPH do 25. května.

Akcionáři bývalých harvardských fondů by se tak mohli dostat alespoň částečného odškodnění. Kontroverzní podnikatel podle nepravomocného rozsudku způsobil v 90. letech klientům HPH několikamiliardovou škodu. V USA je Kožený podezřelý z uplácení při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu.

"Šance získat finance z USA je opravdu velká," řekl Mladé frontě Dnes Častorál. Předseda představenstva HPH Karel Staněk je skeptičtější. "Je to pro akcionáře příjemná zpráva, ale není možné propadat euforii. Je třeba mít reálný pohled," řekl ČTK Staněk. Předpokládá totiž, že se Kožený bude bránit právní cestou.

Američané chatu v Aspenu zabavili a prodali za 413 milionů korun již před několika lety, přestože ji podnikatel přepsal na svou matku. Podle prokuratury používal Kožený dům k podvodným investicím. Letos na konci března ale USA neuspěly s žádostí o vydání Koženého z Baham, a prokurátoři tak musejí podnikateli peníze do 25. května vrátit, což nechtějí. Spojené státy proto informovaly české úřady, které mohou na peníze vznést nárok.

Krátká historie Koženého

Pražský městský soud vynesl nepravomocný rozsudek nad Koženým v červenci 2010. Spolu se svým kolegou Borisem Vostrým podle něj v letech 1995 a 1996 převáděl majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding, který následně skončil v likvidaci. Způsobili prý škodu 16 miliard korun. Kožený považuje tento proces za politický.

Kožený žije od roku 1995 na Bahamách. Tamní policie ho kvůli americké žádosti o extradici zatkla v říjnu 2005. Po devatenácti měsících ve vazbě v bahamské věznici byl finančník propuštěn na kauci 300 tisíc dolarů (5,8 milionu korun). V roce 2007 bahamský soud rozhodl, že Kožený se nedopustil zločinů umožňujících vydání.

České soudy se ke kauze Koženého a Vostrého vrátí letos na podzim. Advokáti obou obžalovaných mužů se totiž proti prvoinstančnímu verdiktu odvolali. Vostrý je také stíhán jako uprchlý.

 

Právě se děje

Další zprávy