Propustíte cizince z práce? Zaplaťte mu cestu domů

Karel Toman
25. 1. 2009 20:48
Ministerstvo vnitra nevylučuje, že by tahle změna mohla nastat
Preludium vietnamských melodií
Preludium vietnamských melodií | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podmínky, za jakých firmy a agentury vozí do Česka pracovníky z ciziny, se možná změní. Neziskové organizace navrhují založení garančního fondu, kam by přispívaly společnosti využívající pracovní sílu ze zahraničí.

V případě velkého propouštění by se z něj cizincům vyplácely peníze na návrat domů. Vznik fondu podporuje i opoziční ČSSD, potřebu změn připouští i ministerstvo vnitra. 

Jak dostat cizince zpět?

Ještě minulý rok byl v Česku takový nedostatek pracovníků, že je sem firmy svážely ve velkém. „Dnes je problém spíše opačný: jak dostat náhle přebytečné cizince ze země ven," upozorňuje jednatel organizace Most pro lidská práva Milan Daniel. „Firmy, v jejichž zájmu cizinci do České republiky přišly, od nich dávají ruce pryč," dodává.

Řešením by podle něj byla novela zákona o pobytu cizinců. „Přímo se tu nabízí podobný institut, který už léta chrání české občany v zahraničí před úpadkem tuzemských cestovních kanceláří: garančního fondu," je přesvědčen Daniel.

Podle jeho návrhu by měl zaměstnavatel - tedy firma nebo personální agentura - povinnost složit za každého svého zaměstnance ze zahraničí po uzavření pracovní smlouvy určitou sumu. Peníze by cizinec dostal, pokud by byl v krátké době od svého zaměstnání propuštěn.

Výše vkladu by podle Daniela mohla být odstupňována podle vzdálenosti země původu zaměstnance. Vyplácela by se tak, že při propuštění do roka od uzavření smlouvy by mohl cizinec získat částku celou, do dvou let ze dvou třetin a do tří let z jedné třetiny nákladů na cestu.

Do fondu by museli pravidelně přispívat i samotní cizinci. Pokud by na sumu nevznikl cizinci během tří let nárok, byla by jemu i zaměstnavateli v příslušné výši vrácena.

Změna nezbytná

„Opatření by napomohlo k odpovědnosti zaměstnavatelů, omezilo by fluktuaci cizinců a přispělo by k jejich odpovědnějšímu výběru," domnívá se Daniel.

Vlastní návrh představil v pátek také bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj by firmy a agentury měly napříště skládat jistinu ve výši nákladů na čtrnáctidenní pobyt cizince a cestu zpět domů. Jak uvedla agentura ČTK, sociální demokraté také nově chtějí zavést povinnost cizince nahlásit úřadům ztrátu práce. Nesplnění by bylo důvodem k vyhoštění. Vláda by podle ČSSD měla také přehodnotit vydávání zelených karet, neboli pobytových a pracovních víz.

Nutnost změn připouští i ministerstvo vnitra. „Spoluzodpovědnost zaměstnavatelů a agentur práce je nezbytné revidovat," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Jeho rezort prý na návrhu legislativních změn už pracuje, příprava je podle Řepky „otázkou několika měsíců."

Zástupci cizinců by změnu uvítali. „Je to dobrý nápad, spoustě lidem by to určitě pomohlo," tvrdí místopředseda Svazu Vietnamců v České republice Le Minh Cau. Právě místní šedesátitisícovou vietnamskou komunitu vlna propouštění postihla nejvíc.

Je ale otázka, jak účinný nakonec podobný plán bude. Podle týdeníku The Economist chce španělská vláda přesvědčit k dobrovolnému návratu až 87 tisíc cizinců. Vládní plán jim umožní předčasný výběr dávek v nezaměstnanosti až ve výši 40 tisíc dolarů, pokud se vzdají povolení k trvalému pobytu a pracovních víz a zároveň se zaváží, že se příští tři roky nevrátí. "Zájem ale zatím projevila jen hrstka z nich," upozornil týdeník. V potížích se totiž ocitají i země, odkud migranti globálního pracovního trhu přišli.

 

Právě se děje

Další zprávy