Zátah v exportní bance: Tanec miliard, směr Rusko

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
Aktualizováno 15. 1. 2014 19:30
Ze 143 miliard, které ČEB na podporu exportu v letech 2005 až 2011 poskytla, získaly 19,5 miliardy jen dvě firmy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Za středeční policejní razií v České exportní bance a státní pojišťovně EGAP jsou podle všeho pochybení z předkrizových let, na něž už v létě roku 2011 upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Několik měsíců nato podala kvůli těmto pochybením trestní oznámení senátorka Alena Dernerová a podle informací Aktuálně.cz se tímto podnětem přinejmenším ještě nedávno zabývali policisté a Nejvyšší státní zastupitelství.

NKÚ tehdy prověřoval devět úvěrů za 13,2 miliardy korun. Konstatoval, že při jejich schvalování ČEB nepostupovala dostatečně obezřetně a přestoupila tím zákon o bankách, případně své vlastní stanovy.

NKÚ také upozornil na to, že banka úvěry poskytuje na projekty poměrně malého okruhu stále stejných vývozců, takže zesílila podezření o protekci vůči některým podnikatelským skupinám. Konkrétně: ze 143 miliard korun, které ČEB na podporu exportu v letech 2005 až 2011 poskytla více než stovce žadatelů, získaly 19,5 miliardy (tedy 13,6 procenta) jen dvě firmy. Jedna z nich navíc vyplatila přes 40 procent prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v takzvaném daňovém ráji. „Je tedy otázkou, zda lze v tomto případě ještě mluvit o podpoře českého exportu," konstatuje NKÚ.

Pochybné úvěry do Ruska i jinam

Pochybné úvěry, na něž upozornil NKÚ, se týkaly vývozu do Ruska, Tuniska a Číny. Stát tímto způsobem podpořil vývozce Sklostroj Turnov, stavební firmu PSJ a dnes již zkrachovalou developerskou firmu ECM.

Banka přitom půjčovala i partnerům, s nimiž už měla první špatné zkušenosti. Jak upozornil NKÚ, například ruská podnikatelská rodina Sadovských nesplácela už svůj první více než půlmiliardový úvěr na Orskij závod tarnogo stekla z roku 2005, přesto jí ČEB v letech 2007 a 2009 přiklepla další sklářské půjčky na výbavu dalších skláren.

Během krize se v ČEB výrazně zesílily problémy s návratností úvěrů. Právě sklářské projekty, tedy půjčky různým ruským a ukrajinským subjektům na vývoz českých technologií turnovského Sklostroje, se staly vůbec největší černou můrou jak ČEB, tak státní pojišťovny EGAP. Loni na podzim už řešilo oddělení problematických pohledávek ČEB kolabující úvěry za 15 miliard korun.

Před koncem roku musela státní pojišťovna EGAP uhradit České exportní bance prvních 2,74 miliardy korun za ztráty z úvěrů na vývoz sklářských technologií v Rusku.

Po Pokorném padl i Uvíra

Kvůli pochybnostem při úvěrování padl už před třemi lety dlouholetý ředitel ČEB Lubomír Pokorný, jeho chyby měl napravit bývalý vysoce postavený úředník ministerstva financí Tomáš Uvíra. Uvíra byl ale dotlačen k rezignaci v září roku 2012, protože akcionáři banky v čele s ministerstvem financí dál nebyli s činností ČEB spokojeni.

Současný šéf ČEB Jiří Klumpar od svého nástupu řešil nejen problémy s nesplácenými úvěry, ale také to, jak se postavit k závěrům NKÚ z roku 2011. Podle informací Aktuálně.cz ještě koncem loňského roku probíhal v bance forenzní právní audit, zkoumající úvěrovou praxi předkrizových let. Banka zvažovala, že na základě této analýzy podá sama trestní oznámení na úředníky, kteří za ni byli odpovědní.

Premiér se vše dozvěděl z médií

Policie v budově zasahovala od 06:00. "Probíhá to tak, že si vyžaduje veškerou dokumentaci a to jak papírovou, tak v elektronické podobě," uvedla Hikelová. Podle ní se policie nezajímá o případy, které byly uzavřeny v posledním roce, ale o případy starší. Jde tedy o kauzy, na něž současné vedení nemělo žádný vliv, dodala mluvčí.

Ministr financí v demisi Jan Fischer na odpoledne svolal jednání se zástupci dozorčích rad EGAP a ČEB. "I přes dnešní zásah policie jsem byl ujištěn, že nic nebrání tomu, aby banka a EGAP ve svém fungování pokračovaly," sdělil Fischer. Příslušným útvarům ministerstva zároveň uložil, aby bezodkladně požádaly orgány činné v trestním řízení o poskytnutí oficiálních informací.

S kauzou zřejmě souvisí další policejní zásah, který se týká jihlavské společnosti PSJ. Ta předala policii informace a dokumentaci k vybraným obchodním případům, v nichž figurovala jako generální dodavatel stavebních prací. "Z dosud získaných informací je naší společnosti známo, že vyžádané materiály údajně souvisí s činností ČEB," uvedl mluvčí společnosti Miroslav Fuks.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Velký díl zakázek provádí v zahraničí, zejména v Rusku. Výnosy skupiny PSJ se za rok 2012 pohybovaly kolem 7,55 miliardy korun.

Policie dopoledne zasahovala i v sídle turnovského Sklostroje, který se zabývá výrobou strojů pro obalové sklo. Jednatel firmy Martin Gold sdělil, že ve všech případech prověřovaných policií je Sklostroj poškozenou společností stejně jako ČEB a EGAP.

"Ani naše pohledávky nebyly ruskými zákazníky uhrazeny v celém rozsahu. V konkrétních případech, které se týkají Sklostroje, byly objednateli technologických celků tři vzájemně nepropojené ruské podnikatelské skupiny. Na jejich investiční projekty, včetně technologií Sklostroje, jim poskytla úvěr ČEB. Pojištění úvěrů proti riziku nesplácení a politickým rizikům pak zajistil EGAP," dodal.

Premiér Jiří Rusnok po jednání vlády řekl, že se o zásahu policie dozvěděl z médií. Domnívá se, že se záležitost týká případů před rokem 2010 a tedy doby před nástupem současného vedení státních společností.

 

Právě se děje

Další zprávy