Česká exportní banka propustila tvrdého vymahače dluhů

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
6. 12. 2013 15:30
Jan Švoma, šéf vymáhání nesplácených pohledávek, patřil ke klíčovým manažerům banky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní Česká exportní banka (ČEB) počátkem týdne propustila jednoho ze svých klíčových manažerů - šéfa vymáhání nesplácených pohledávek.

"Vedoucí oddělení tzv. workoutu Jan Švoma ukončil svůj pracovní poměr v ČEB po vzájemné dohodě začátkem prosince," potvrdila pro Aktuálně.cz mluvčí banky Věra Dušková.

Švoma do banky nastoupil ještě za předchozího ředitele Tomáše Uvíry loni na jaře, před tím pracoval ve skupině PPF.

V ČEB se zviditelnil tím, že výrazně přitvrdil v tlaku banky na firmy, které jí nesplácely úvěry. V posledních měsících však ze strany partnerů i akcionářů banky rostla nespokojenost s jeho strategií. Za jeho odchod lobbovali například ruští podnikatelé, které tvrdší politika ČEB ohrožuje.

ČEB se pod Švomovým vedením oddělení workoutu pokouší častěji přebírat zastavený majetek dlužníků, obracet se na soudy či prodávat nesplacené pohledávky. Což znamená riziko například pro majitele ruské sklářské skupiny Glasstrade.

Jak  informovala redakce Aktuálně.cz už před dvěma týdny, ČEB se rozhodla prodat nesplácenou pohledávku za skupinou Glasstrade Alexandra Moščického, o dluh projevil zájem konkurenční byznysmen Eduard Taran.

Moščickému tak hrozilo, že se mu do jeho společnosti touto cestou konkurent nepřátelsky nabourá.

Další konflikt v Rusku vyvolal prodej dluhu ze stavby cementárny v Baškorstánu ruské bance Mežtopenergobank. Ta tvrdí, že ji ČEB při prodeji podvedla a neinformovala o problémech, které jsou s projektem cementárny spojené. Mežtopenergobank zažalovala kvůli tomu u místního trestního soudu šéfa moskevského zastoupení ČEB Jaroslava Poříze. "Pan Poříz je v České republice, čekáme, jak se případ bude vyvíjet, hrozí mu trestní stíhání," říká mluvčí Dušková.

Banka tak už několik týdnů musí důležitou ruskou afilaci řídit na dálku z Prahy.

Zda je za Švomovým odvoláním příliš konfliktní přístup k vymáhání pohledávek, není známo. Podle interních informací z banky zdůvodnil generální ředitel ČEB Jiří Klumpar jeho odchod selháním v komunikaci.

Mimořádně důležitý odbor vymáhání pohledávek nyní vede jeden ze Švomových podřízených, David Štěrba. Na stole má případy selhávajících pohledávek za několik miliard korun, mezi nimiž hrají prim nesplácené úvěry na sklářské technologie v Rusku či na Ukrajině, kolabující případ financování největšího ruského výrobce vagonů Uralvagonzavod či problematická miliardová půjčka na elektrárnu Krasavino na severu Ruské federace.

 

Právě se děje

Další zprávy