Pražská energetika v loňském roce vydělala 2,4 miliardy

ČTK ČTK
27. 6. 2013 18:48
Valná hromada schválila vyplacení dividendy ve výši 442 korun na akcii
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Valná hromada Pražské energetiky (PRE) ve čtvrtek schválila výsledky hospodaření firmy. Zisk společnosti v loňském roce byl zhruba 2,4 miliardy korun. "Valná hromada také schválila vyplacení dividendy ve výši 442 korun na akcii," řekl mluvčí PRE Petr Holubec. Zároveň na post v dozorčí radě rezignoval pražský zastupitel za ODS Vladimír Schmalz.

Na hospodářský výsledek PRE měla podle Holubce vliv úspora provozních nákladů a udržení si zákazníků. Investice do rozvoje a oprav energetické sítě byly více než 1,8 miliardy korun. Čistý konsolidovaný zisk společnosti byl 2,44 miliardy korun.

"V historii PRE se jedná o jeden z nejlepších výsledků," řekl Holubec s tím, že tohoto výsledku dosáhla PRE jednak uspokojivým vývojem v oblasti obchodních marží, jednak úsporami v oblasti nákladů, a to zejména při nákupu služeb a materiálů.

"Meziročně došlo k mírnému poklesu objemů dodávky elektrické energie, a to především z důvodů celkové hospodářské stagnace, počasí, ale i neustále tvrdšího konkurenčního boje," řekl Holubec.

PRE dodala v loňském roce svým odběratelům 6,1 TWh, distribuce na licencovaném území pak byla 6,3 TWh.

Valná hromada také schválila změny ve správních orgánech společnosti. Členy dozorčí byli zvoleni Hermann Lüschen, Dirk Mausbeck, Franz Retzer a Jiří Baldík. Současně dozorčí rada přijala rezignaci dosavadního předsedy a pražského zastupitele za ODS Vladimíra Schmalze. Na jeho předsednickou pozici zvolila Jiřího Baldíka. Z představenstva PRE odchází Bohumil Poláček a nahradí ho Jaroslav Maroušek.

Ke změnám došlo i v největší dceřiné společnosti Pražské energetiky v PREdistribuci. Z její dozorčí rady odchází starosta Prahy 15 a pražský zastupitel Pavel Klega (ODS) a nahradí ho Drahomír Ruta. V představenstvu pak končí i bývalý pražský radní Martin Langmajer (ODS), kterého vystřídal Miloš Langr.

 

Právě se děje

Další zprávy