Praha prohrála spor o lukrativní domy v Hybernské

aju
20. 11. 2007 14:30
Odvolací soud dal za pravdu ČKA
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražská radnice prohrála odvolací soud o lukrativní budovy v Hybernské ulici. Jejich vlastníkem tak zůstane Česká konsolidační agentura a po jejím zániku přejdou na ministerstvo financí.

V současnosti vede ČKA, která pro stát po léta spravovala špatně vymahatelné pohledávky vyvedené z českých bank, na 550 dalších soudních sporů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí agentury Jiří Pekárek.

"V ústním odůvodnění odvolací soud  uvedl, že se zcela ztotožnil s právním názorem ČKA, tedy že na Prahu vlastnické právo k daným budovám nepřešlo," uvedl Pekárek.

Budovy v Hybernské jednu chvíli byly v držení magistrátu, pak skončily v majetku ČKA. A ta se na ně rozhodla vyhlásit tendr.

Minimálně tehdy mohla za domy získat 333 milionů v připravované dražbě. Vítěz však vyhlášen nakonec nebyl. Magistrát si totiž v roce 2004 začal dva největší objetky nárokovat pro sebe. Svůj nárok zakládá na zákoně České národní rady o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí.

"Pro nás je to samozřejmě problém. Jednak se snažíme maximum věcí před přechodem agnedy na ministerstvo vyřešit sami, jednak jsou ty budovy velmi zchátralé. Budeme tak muset letos dát dva miliony na jejich opravy," popsal deníku Aktuálně.cz v létě situaci Zdeněk Čáp, šéf ČKA.

Osud dalších dvou budov v majetku agentury byl naopak dlouhodobě jasný.

Budova v ulici Janovského připadne ministerstvu financí a zůstane v ní například právě nový odbor, který převezme agendu ČKA. Druhá budova, která je s tou první spojena krčkem a směřuje na nábřeží kapitána Jaroše přešla do držení Finančního ředitelství Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy