Ministerstvo dopravy chce být akcionářem ČSA

Adam Junek
14. 7. 2007 0:01
Má šanci získat podíl, který drží ČKA
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Největšímu českému leteckému dopravci - společnosti ČSA - se s jistotou na konci roku změní akcionářská struktura. Definitivně skončí totiž jeden z hlavních akcionářů ČSA - Česká konsolidační agentura. A jejích bezmála 35 procent akcií přejde na stát.

Zbylý majetek agentury, která pro stát spravuje špatně vymahatelné pohledávky, půjde na ministerstvo financí. Podle informací deníku Aktuálně.cz to ale nebude případ akcií Českých aerolinií. Ty by podle připravovaných plánů měl získat resort dopravy.

"Do vlády má jít materiál, podle nějž se akcie, které drží ČKA, převedou na ministerstvo dopravy," sdělil deníku Aktuálně.cz zdroj obeznámený s plány týkajícími se postupné likvidace ČKA. "Má se tak stát jakýmsi bezúplatným převodem, respektive postoupením práv k hospodaření," dodal.

Větší vliv na trojlístek

"Ministerstvo dopravy má logicky zájem, aby vláda takové rozhodnutí udělala," potvrdil informace deníku Aktuálně.cz ministr dopravy Aleš Řebíček.

"Žádné definitivní stanovisko ale nepadlo, vedeme o tom jednání," upozornil.

Ministr již dříve uvedl, že by v trojlístku společností spojených s leteckou dopravou chtělo mít ministerstvo větší vliv. Jde ještě o Řízení letového provozu a Letiště Praha.

Dalšími akcionáři aerolinek jsou ministerstvo financí s 56 procenty, asi s pětiprocentním podílem Česká pojišťovna, ani ne tři procenta drží hlavní město Praha, a drobné podíly má také Bratislava a slovenský Fond národního majetku.

Ještě vloni mělo ministerstvo financí a s ním spojené osoby omezena hlasovací práva na valné hromadě. Ač drželo nadpoloviční balík akcií (zděděný z Fondu národního majetku), mělo pouze 49,9 procenta hlasovacích práv.

Toto omezení již od počátku roku neplatí. Nyní jsou hlasovací práva rozdělena stejně jako majetkové účasti.

 

Právě se děje

Další zprávy