Potravinářský obr dá dvě miliardy do továrny na sušenky

ČTK ČTK
19. 11. 2013 8:21
Společnost Mondelez International plánuje investovat do nejmodernější továrny v Opavě.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Cookies etc.

Curych - Potravinářská společnost Mondelez International plánuje investovat více než 100 milionů dolarů (dvě miliardy korun) do nové, nejmodernější továrny na výrobu sušenek v Opavě. Investice má zvýšit výrobu sušenek Oreo a belVita. Informuje o tom na svých internetových stránkách The Wall Street Journal. Modelez vlastní v České republice společnost Opavia-LU.

Od roku 2009 čisté příjmy z prodeje sušenek Oreo v Evropě stouply o 25 procent a belVita o 18 procent. Nový závod má vytvořit dodatečnou kapacitu, která pomůže firmě uspokojit budoucí poptávku.

Společnost již od roku 2010 investovala do výroby sušenek v Evropě 240 milionů dolarů. Investice putovaly do závodů ve Francii, Británii a střední Evropě.

Společnost Mondelez International je bývalou divizí sušenek, cukrovinek a pochutin firmy Kraft Food. Loňské tržby firmy činily 35 miliard USD. Mondelez působí ve 165 zemích a je největším světovým výrobcem čokolád, sušenek, žvýkaček, kávy a nápojů v prášku. Mezi její značky patří Cadbury, Cardbury Dairy Milk, Milka, Jacobs, Lu, Nabisco, Oreo, Tang či Trident.

Opavia-LU vznikla v roce 1999, kdy se rozdělila a.s. Čokoládovny na dvě nástupnické organizace - Danone Čokoládovny, dnes Opavia-LU, a Nestlé Čokoládovny. Historie společnosti sahá do roku 1840, kdy byla v Opavě založena firma Theodor Fiedor. Společnost Čokoládovny byla v letech 1992 až 1998 společným podnikem dvou hlavních strategických partnerů, švýcarské Nestlé a francouzské Danone.

 

Právě se děje

Další zprávy