Poslanci souhlasili s plány na boj u podvodů s benzínem

ČTK ČTK
15. 5. 2013 13:21
Sněmovna schválila kauce 20 milionů pro obchodníky s benzinem
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna schválila novelu zákona o pohonných hmotách, která má omezit daňové úniky při obchodování s benzinem a naftou.

Zavádí hlavně dvacetimilionové kauce pro obchodníky. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se daňové úniky odhadují na pět až osm miliard korun ročně. Návrh nyní dostane k posouzení Senát. 

Novela má zabránit zejména tzv. karuselovým podvodům, kdy se pohonné hmoty přeprodávají mezi řetězcem účelově založených firem. Kauce má ztížit zakládání těchto firem. ¨

Nastrčené firmy

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství ČR Jan Knížek již dříve uvedl, že řetězce, přes které se podvody odehrávají, obsahují třeba až 70 nastrčených firem. Daňoví podvodníci by tak za každou z nich museli složit dvacetimilionovou kauci. "To už nejsou tak malé peníze, o kterých by finanční správa a potažmo hlavně finančně analytický útvar ministerstva financí nevěděl, odkud tečou, kde se vzaly, a mohli jsme učinit i preventivní kroky, aby tyto peníze neutekly," upozornil Knížek. 

Kauce se ale nelíbí například Společenství čerpacích stanic, které její výši již dříve kritizovalo. Podle společenství jde o rozporuplné opatření, které odstraní z trhu stovky poctivých firem. 

Ministr Kalousek dnes zdůraznil, že návrh podporuje i Unie malých a středních distributorů a že nejde o "politickou vymyšlenost". Ministerstvo financí podle něj původně prosazovalo kauce dokonce 30 milionů. Varoval, že dalším snížením by už toto opatření ztratilo svoji účinnost. Ministr průmyslu Martin Kuba upozornil, že návrh se týká velkoobchodu, a nikoli maloobchodu. 

Narušení trhu?

Nad kaucemi se pozastavil i antimonopolní úřad. Podle jeho názoru by jednotná kauce pro všechny podnikatele v oboru bez ohledu na jejich tržní sílu mohla narušit soutěž na trhu. Předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) již dříve tento argument odmítl. 

Distribuce pohonných hmot bude podle předlohy koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit. Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude hrozit postih do výše požadované kauce.

 

 

Právě se děje

Další zprávy