Porážený stát. Smlouvy o billboardech neutají

Tomáš Fránek
7. 5. 2008 15:32
Soud vyhověl stížnosti protikorupční organizace

Brno - Stát nesmí tajit smlouvy uzavřené s provozovateli billboardů podél tuzemských dálnic.

Nejvyšší správní soud tak vyhověl stížnosti protikorupční organizace Transparency International  a rozhodl, že Ředitelství silnic a dálnic musí kopie smluv poskytnout.

Trasparency požádala silniční ředitelství o kopie nájemních smluv s provozovateli billboardů podél dálnic D1, D8, D11 a rychlostních silnic R4, R10. Ředitelství ale poskytlo pouze informace o výši nájemného a délce trvání nájmu, celé smlouvy odmítlo zveřejnit.

Dejte jim to celé

Podle Nejvyššího správního soudu bylo ředitelství povinno poskytnout kopie celých smluv o billboardech.

Podle soudu je totiž nezbytné mít na paměti, že právo na informace je ústavně zaručeným právem a nelze výkladem zužovat jeho rozsah.

„Požádala-li Transparency International o poskytnutí kopií nájemních smluv, měla tím na mysli poskytnutí celého textového obsahu smluv. Ředitelství silnic a dálnic však zcela svévolně vybralo několik smluvních ustanovení, uspořádalo je do tabulky a tu poskytlo žadatelce. Poskytlo tak pouze část požadovaných informací," uvedl soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn.

„Povinný subjekt (ředitelství) nebylo oprávněn posoudit, které informace jsou podstatné. Zajisté to jsou takové informace, jako je výše nájemného, délka trvání smluvního vztahu, ale mohou to být i další ustanovení, jako například o zániku smlouvy, případné sjednání opčního práva na uzavření dalších nájemních smluv, smluvní pokuty," uvedl soudce.

Věcí se nyní bude muset znovu zabývat městský soud, který bude při svém dalším rozhodování vázán právním názorem Nejvyššího správního soudu.

Billboardy rozmístěné u dálnic podle Transparency vydělávají soukromému provozovateli desítky milionů korun ročně. Stát, na jehož pozemcích tyto reklamní poutače stojí, má však podle protikorupční organizace z pronájmu těchto lukrativních ploch jen malý prospěch.

Nevýhodné smlouvy

Transparency zveřejnila také čísla dokumentující nevýhodnost pronájmu pro stát.

Za možnost pronajímat více než 368 billboardů a 23 mostů na dálnici D1 z Prahy do Brna, dálnici D2 z Brna do Bratislavy a dálnici D5 z Prahy do Hradce Králové nyní společnost News Outdoor platí ročně ŘSD 255 645 eur (zhruba 7,2 milionu korun).

Přitom na jediné billboardové reklamě se dá měsíčně vydělat 10 až 17 tisíc korun. Firmy provozují za pro ně výhodných podmínek celkem 800 billboardů.

 

Právě se děje

Další zprávy