Jan Becher není značka, volal údajný dědic. Prohrál

Tomáš Fránek
1. 4. 2008 10:18
Soud zamítl šest stížností kvůli ochranným známkám

Brno - Zdeněk Hoffmann, který tvrdí, že je dědicem práv k výrobě slavné Becherovky, neuspěl v dalším sporu. Nejvyšší správní soud zamítl šest jeho stížností, které se týkaly ochranných známek souvisejících s tímto světoznámým nápojem.

Hoffmann se u soudu snažil zvrátit verdikty Úřadu průmyslového vlastnictví, v nichž se domáhal neplatnosti značek, jako je Jan Becher, Original Becher Bitter nebo Johann Becher JB 1807.

Smlouva v domku

Ani v jednom sporu neuspěl, všechny jeho stížnosti soud zamítl. Jde přitom o spor, který se vleče už více než deset let.

Doklady o svém právu na Becherovku měl Hoffmann najít po smrti otce, když uklízel domek. O dědictví do té doby on ani matka neměli tušení.

Smlouvu umožňující výrobu becherovky i originál receptury údajně získal jeho děda Josef Hoffman v roce 1939 od Alfreda Bechera, společníka firmy Johann Becher.

Soudy už ale v minulosti řekly, že Hoffmannovi neprokázali pravost smlouvy. Ta je údajně sepsána 1. března 1939, ale použité kolky na dokladu pocházejí z emise vydané až po 3. květnu 1947.

Hoffmann se přitom na Slovensku na výrobě becherovky domluvil spolu s dalšími podnikateli. Likér se prodával v téměř stejných lahvích a se stejnými etiketami, jaké používala karlovarská becherovka.

Vězení za becherovku

Za porušení práv k ochranné známce mu soud uložil půl druhého roku vězení, Hoffmann se odvolal.

Už předloni soud zakázal manželům Jiřině a Zdeňku Hoffmannovým, aby užívali nebo udělovali třetím osobám licence k užití ochranných známek společnosti Jan Becher.

Bylinný likér Becherovka vytvořila už před dvěma stoletími v roce 1807 rodina Becherova. Ochranné známky náležející k likéru se pak datují o sto let později - k roku 1919. Po druhé světové válce, ještě před nástupem komunismu v roce 1948, byla továrna společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka v Karlových Varech zkonfiskována státem.

Továrna byla znárodněna a v roce 1996 proběhla privatizace podniku. Současným stoprocentním vlastníkem společnosti je francouzské konsorcium Pernod Ricard, druhý největší výrobce destilátů a vína na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy