Poplatek za přelety se zvýší o třetinu

ČTK, eko
24. 11. 2005 9:54
Praha - Řízení letového provozu v příštím roce zvýší poplatek pro přelety letadel o třetinu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: EP

Řízení letového provozu (ŘLP) chce příští rok zvýšit poplatek za přelety letadel v českém vzdušném prostoru o 31,5 procenta na 34,79 eura. Naopak letištní přibližovací poplatek za vzlety a přistání by měl zůstat na letošních 205 Kč za tunu maximální vzletové hmotnosti letadla, uvedla dnes firma.

České aerolinie, které jsou největším tuzemským leteckým dopravcem, požadovaly, aby vzletový a přistávací poplatek klesl. Firma ročně na tyto poplatky vynakládá kolem půl miliardy korun a od jeho snížení si slibovala nižší ztrátu. Ta se má letos pohybovat kolem 350 milionů korun.

ŘLP chce podle svého vyjádření poplatek za vzlety a přistání zvyšovat postupně a neskokově. Od data založení státního podniku před deseti lety vzrostla cena v Ruzyni o desetinu ze 185 Kč na 205 Kč a nyní je nejvyšší v Evropě. Druhým nejdražším letištěm je Amsterodam, kde se platí asi 174 korun. Například ve Frankfurtu nad Mohanem dopravci podle tisku za jednu tunu platí 74 korun a ve Varšavě dokonce jen 38 korun.

Poplatek za přelety nad ČR, který tvoří hlavní příjem ŘLP, je naopak v Evropě jedním z nejnižších. Nejdražší vzdušný prostor má Švýcarsko, kde letecké společnosti za přelet platí 92,38 eura za jednotku. V Belgii a Lucembursku poplatky dosahují téměř 91 eur.

Loni nad českým územím přeletělo 565 tisíc tranzitních  letadel, tedy těch, která v tuzemsku nestartovala ani  nepřistávala. Letos by to mělo být asi o 14 procent víc. Celkově by se měl letos letecký provoz nad Evropou zvýšit zhruba o šest procent.

 

Právě se děje

Další zprávy