Pokuta za poker míří k soudu. Půjde o zlomový spor

ČTK ČTK
22. 8. 2012 17:00
Je poker hazard, nebo vědomostní hra? Asociace se brání pokutě podle nové legislativy
Pokerový turnaj v Rozvadově.
Pokerový turnaj v Rozvadově. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O pokutě 40 tisíc korun za pořádání pokerových turnajů v Přerově a Uničově bude rozhodovat soud. Finanční ředitelství v Ostravě totiž potvrdilo předchozí pokutu udělenou Asociaci českého pokeru Finančním úřadem v Olomouci.

"Pokutu uhradíme, ale podáme žalobu proti rozhodnutí k ostravskému krajskému soudu," říká předseda pokerové asociace Milan Sláma.

Podle nové legislativy platné od ledna poker patří k hazardu, uvedlo již dříve ministerstvo financí, které proto požaduje odvádění dávek z této hry. Organizátor pokerového turnaje musí mít nyní podle zákona loterijní licenci, kterou získá až po složení dvacetimilionové jistiny.

Asociace českého pokeru trvá na tom, že poker není hazard, ale dovednostní hra.

"Poprvé v české historii tak soud bude posuzovat otázku, zda je turnaj v pokeru hra náhody (hazard), nebo dovednostní hra a jako taková může být hrána svobodně," říká šéf asociace Sláma.

Podle asociace poker nesplňuje základní znak hazardní hry, protože v něm nerozhoduje náhoda a předem neznámá okolnost. Celý spor tak zřejmě bude muset rozhodnout soud. Soudy již přiznaly pokeru dovednostní status v řadě zemí. V Evropě to bylo například ve Francii a Švédsku.

Podívejte se na pokerový turnaj v Rozvadově:

V České republice se první pokerový turnaj konal v roce 2001, velký rozmach zažil o pět let později. Od konce 90. let se těžiště pokeru postupně přesouvá na internet.

Z internetových turnajů s nízkým startovným nejúspěšnější hráči mohou proniknout až do samotného živého finále WSOP. Loni v listopadu v něm zaznamenal český poker výrazný úspěch. Martin Staszko z Třince se ve finále pokerové Světové série v Las Vegas umístil na druhém místě a získal zhruba 98 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy