Pilám chybí dřevo, začínají propouštět

dkl, ČTK
5. 1. 2007 12:10
Praha - Průtahy a nejasnosti kolem tendrů na lesní zakázky připraví o práci tisíce pracovníků firem. Na pilách chybí dřevo a dojde i ke zdražení produkce.
Foto: Aktuálně.cz

Hlavním důvodem je to, že stojí těžba v porostech obhospodařovaných firmou Lesy ČR. Ta má na starosti zhruba polovinu českých lesů. Jenže výběrové řízení na těžaře, kteří budou tyto stromy kácet, je prošetřováno Úřadem pro hospodářskou soutěž.

Lesy ČR čekají na výsledek tohoto šetření, až poté chtějí uzavřít smlouvy. A tak místo od 1. ledna se začne těžit nejdříve na konci února.

Do té doby se těžit nebude a zpracovatelé tak musejí spoléhat na své zásoby a nákupy od jiných firem či ze zahraničí. Jsou ale pily, které musí kvůli nedostatku dřeva propouštět.

"Pokud se těžba ve státních lesích rychle neobnoví, vznikne na trhu se dřevem velký problém," upozorňuje ředitel společnosti Resonanční pila z Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku Vladimír Martinek.

Propouští i těžaři

Největší česká lesnická společnost CE WOOD neuspěla v tendrech o těžbu a o práci v této společnosti přijdou až dva tisíce lidí, především z Moravy.

CE WOOD kritizuje výběrová řízení kvůli jejich údajné špatné přípravě a neprůhlednosti hodnocení. Lesy České republiky podle dřívějšího vyjádření mluvčího Tomáše Vyšohlída kritiku odmítají.

Výběr znovu a znovu

Přitom výběrová řízení, na jejichž základě se rozdělují lesní zakázky, jsou neustále zpochybňována, rušena a znovu vyhlašována.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž již v loňském roce zpochybnil výběr a Lesům ČR přikázal, aby se řídil zákonem o veřejných zakázkách. A tak v říjnu došlo k novému výběru, ve kterém neuspěla například právě CE WOOD.

Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky | Foto: Pavel Baroch

Podle nových tendrů se mělo začít těžit již od 1. ledna. Jenže kvůli několika soudním rozhodnutím Lesy zatím s podpisem smluv vyčkávají. A není divu. Vždyť i vůči novému výběrovému řízení vede ÚOHS jedenáct správních řízením.

Na výsledek šetření čeká 113 firem, které se do výběru přihlásily s 933 nabídkami. Lesy ČR hospodaří s více než polovinou lesního porostu na území Česka. Předpokládaná hodnota tendrů činí přes šest miliard korun.

Prodleva s nejasným koncem

Nyní se tedy čeká, jak dopadne šetření úřadu vedeného Martinem Pecinou. Znovu ale hrozí, že úřad rozhodne "v neprospěch" Lesů ČR a celé řízení se dostane na začátek a tendry se rozjedou znovu.

"Rozbor ukázal na minimálně dvouměsíční prodlevu mezi koncem starých smluv k 31. prosinci a zahájením práce podle nových. Pro naši společnost byla prodleva nepřijatelná," říká předseda představenstva CE WOOD Ivan Doubrava.

Nejen tato společnost se ale chce zúčastnit dalších zakázek, které budou vypsány během tohoto roku. Ty již počítají se smlouvami na tři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy