Lesy vyhlásí tendry se zpožděním

Petr Havel
2. 10. 2006 11:30
Praha V průběhu tohoto týdne se firmy spolupracující s Lesy ČR konečně dočkají. Státní podnik totiž pravděpodobně vypíše očekávaná výběrová řízení.
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky | Foto: Pavel Baroch

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil generální ředitel firmy František Koníček. Podle jeho slov jde o velmi závažný problém, proto je nutné ještě dopilovat všechny detaily související se zadáváním tendrů.

"Ministerstvu zemědělství jsme proto poskytli další podrobnosti a podklady, aby se s celým problémem mohlo detailně seznámit," konstatoval mluvčí Lesů Tomáš Vyšohlíd.

Jde o miliardy

Roční hodnota zakázek se totiž pohybuje v řádech miliard korun a dotýká se území zhruba 1,3 milionu hektarů spravovaném LČR, který je tak dominantním vlastníkem lesních porostů v celé republice.

Lesy přitom avizovaly vyhlášení výběrových řízení do konce letošního září, v praxi se tak mělo stát nejpozději v pátek. Do poslední chvíle ale nebylo jisté, zda LČR výběrová řízení nakonec opravdu vyhlásí.

Počátkem minulého týdne to totiž zajiskřilo mezi vedením Lesů a ministryní zemědělství Milenou Vicenovou právě na téma zadávání veřejných zakázek. Obě strany se následně ve středu 27. září ohledně další existence Lesů včetně mechanismu vyhlašování výběrových řízení sešly.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vicenová bezprostředně po jednání s Koníčkem uvedla, že rozhodnutí o tendrech nechává na něm. "Mé doporučení je jednoznačné, ať pan ředitel jedná podle svého nejlepšího vědomí a svědomí tak, aby bylo vše v plném souladu se zákonem," řekla ministryně.

Do konce roku musí být hotovo

Podle Vyšohlída má jít o vyhlášení takzvaných jednoročních tendrů, které jsou plně v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. "To je v tuto chvíli podle Lesů jediné průchodné řešení pro lesnické firmy," zdůraznil mluvčí.

Konec září je pak podle něj nejzazší termín, aby mohly být práce v lesích na základě smluv z nových veřejných zakázek v příštím roce zahájeny. Měsíc totiž trvá vyhlášení tendrů, měsíc jejich vyhodnocení a měsíc je na vyhlášení vítězů jednotlivých zakázek. "Vše musí být hotovo do 31.prosince letošního roku," zdůrazňuje Vyšohlíd.

Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kromě jednoletých tendrů byla ve hře také varianta vypsání výběrových řízení až na přelomu letošního a příštího roku s platností na dobu pěti a deseti let. To ale podle Vyšohlída znamená prodlužování rizika žalob ze strany lesnických firem, které argumentují neplatností současných smluv, neboť nebyly vyhlášeny podle zákona o veřejných zakázkách

"My se podle starých smluv řídit nesmíme," zdůrazňuje mluvčí základní důvod, proč vyhlášení nových tendrů spěchá. "A jsme připraveni je vyhlásit okamžitě," dodává.

Staré smlouvy napadl již letos na jaře také antimonopolní úřad. Na zrušení smluv se státním podnikem následně podaly lesnické firmy několik desítek žalob, v celkem 25 případech rozhodly soudy o takzvaném předběžném opatření, kdy musí příslušná firma zastavit pro Lesy práce.

Státní lesy nicméně podle Vyšohlída mají v ruce pravomocné rozhodnutí o odvolání předběžných opatření v 18 případech, tři další by měla být odvolána v nejbližší době a pouze ve čtyřech lokalitách předběžná opatření trvají. Odvolání opatření přitom znamená možnost provádět opětně ve státních lesích minimálně nutné podzimní práce.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy