Penta plánuje zeštíhlit. Zacílí na reality a nemocnice

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
29. 4. 2013 14:30
Investiční skupina se nyní zajímá o čtyři realitní projekty v Polsku
Administrativní komplex Florentinum.
Administrativní komplex Florentinum. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Investiční skupina Penta plánuje cílit na větší firmy v regionu střední a východní Evropy. V horizontu následujících pěti let chce získat do svého portfolia pouze společnosti s hodnotou EBITDA přesahující 30 milionů eur a snížit počet ovládaných firem ze současných sedmnácti na zhruba deset.

Na pondělní tiskové konferenci to sdělil partner Penty Marek Dospiva s tím, že větší pozornost než doposud chce Penta věnovat oblasti realit, a to zejména v Polsku.

"Soustředíme se na čtyři velké projekty přímo ve Varšavě, které jsou nyní v pokročilém stádiu. Jde o akvizice," řekl Dospiva. První smlouva by měla být podepsána v nejbližší době. Skupina ve Varšavě již otevřela zastoupení pro oblast realit a začíná tam budovat vlastní realitní tým.

Penta v současné době realizuje celkem 14 realitních projektů v Česku a na Slovensku. S polským trhem má velké záměry. "Doufáme, že v pětiletém horizontu polský trh předběhne slovenský i český. Jeho potenciál je totiž násobný," podotkl Dospiva.

První realitní projekt v Česku

V letošním roce Penta předpokládá dokončení svého prvního realitního projektu v Česku, kancelářského komplexu Florentinum. Komplex má nabídnout prostory s rozlohou 57 tisíc metrů čtverečních.

„První nájemníci se budou moci do Florentina začít stěhovat s počátkem roku 2014," upřesnil Dospiva. Mezi nájemníky budou například firmy Ernst & Young, HSBC nebo advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. V objektu nalezne své sídlo také samotná Penta.

V horizontu zhruba deseti let plánuje také vybudovat novou čtvrť Waltrovka v pražských Jinonicích. Kromě kancelářských prostor chce Penta v této čtvrti vybudovat i obchody a rezidenční objekty. „Velkou část plochy, která v souhrnu představuje téměř sedmnáct hektarů, by měla tvořit zeleň," slibuje Dospiva.

Poměr hodnoty fondu mezi buy-out a real estate divizemi Penty by měl tak v budoucnu činit 70:30. Současný poměr podle Penty představuje 82:18.

Přijdou další nemocnice?

Potenciál Penta vidí také například v akvizicích nemocnic. To si vyzkoušela již v roce 2012, kdy za zhruba pět milionů eur převzala sít deseti nemocnic Svet zdravia na Slovensku. A podle informací polských médií se zajímá také o podobnou akvizici v Polsku. Převzít by tak mohla soukromého provozovatele osmi nemocnic a šestnácti dalších zařízení, EMC Instytut Medyczny.

Jak online deníku Aktuálně.cz sdělil Dospiva, velký potenciál pro akvizice nemocnic je i v České republice. Podle něj vše záleží na výsledcích voleb a případném privatizaci nemocnic. „Mám za to, že vše k tomu nevyhnutelně spěje. Pro stát nemocnice představují mnohamiliardovou zátěž," vysvětlil Dospiva.

Jak dodává partner Penty Jaroslav Haščák, firma v následujících letech předpokládá spíše stagnaci na evropských trzích. Aby mohla společnost i přes tento výhled růst, musí se tomuto trendu přizpůsobit. Prodloužila tak svůj investiční horizont z původních zhruba pěti let ne sedm až deset let.

Penta nevyloučila, že jedním z podniků, které během pěti let prodá, je výrobce letadel Aero Vodochody. "Žádný proces v tomto směru ale nebyl spuštěný," sdělil mluvčí Penty Martin Danko.

Hodnotu Aera prý výrazně zvedly dvě zakázky od kanadského Bombardieru a brazilského Embraeru na dlouhodobé dodávky dílů křídel pro nové modely dopravních letadel. Penta koupila Aero od státu v lednu 2007 poté, co vyhrála privatizační soutěž.

 

Právě se děje

Další zprávy