Potvrzeno: Koupit letos nový byt je dobrý nápad

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 3. 2011 5:30
Šance: levnější stavební práce, hypotéky i snaha developerů prodat ještě letos
Zájemci o novostavbu by neměli váhat. Ilustrační foto.
Zájemci o novostavbu by neměli váhat. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Brno - Pokud jste v uplynulých dvou letech odložili investici do bydlení v novostavbě kvůli vyšroubovaným developerským cenám, zkuste se poohlédnout po současných projektech.

Do karet hraje zájemcům o novostavby hned několik věcí.

Developeři se nyní předhánějí v pobídkách, které mají přilákat zájemce ještě letos. Důvodem je plánované zvýšení nyní desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, která platí na byty s malou a střední výměrou.

Strašák jménem DPH

Nejpozději od začátku roku 2012 vzroste podle plánu vlády DPH na 14 procent, což může být u statisícové investice do nového bytu citelné. O rok později má navíc daň vzrůst na sjednocenou sazbu 17,5 procenta.

"Developeři se nyní budou snažit vyprodat dokončené a rozestavěné projekty, protože se zvýšením DPH je čeká pokles poptávky. Pomocí intenzivních marketingových kampaní se snaží přesvědčit, že právě teď je cena nejnižší a nejvhodnější doba k nákupu. V podstatě tak do letoška přesunou část poptávky z dalších let, kdy bude zájem klesat," poznamenal analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Část developerů sice spoléhá na oživení poptávky pouze díky plánovanému zvýšení daně, další ale přicházejí s různými pobídkami. Ekospol nabízí například tříprocentní roční slevu na všechny splátky, které klient zaplatí proti standardnímu splátkovému kalendáři.

Se speciálními akcemi přichází i menší společnosti. "Dokončení výstavby bytů Jubileum House je plánováno až na příští rok, proto nyní nabízíme garanci fixace celkové ceny bytu i pro platby, které proběhnou až v příštím roce," uvedl David Werry, ředitel pro výstavbu a jednatel společnosti Jubileum.

Stavební práce jsou až o čtvrtinu levnější

Nízké ceny rozestavěných nebo právě dokončovaných projektů, na které developeři spolu s pobídkami ohledně financování lákají, jim umožnil zejména pokles ceny stavebních prací.

"Ceny stavebních prací od našich dodavatelů se díky hospodářské krizi podstatně snížily. Proto mohou být nyní zahajované byty v průměru o 20 procent levnější, než tomu bylo dříve," upozornil předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Další z velkých developerů, Finep, dokonce tvrdí, že náklady na výstavbu klesly ve srovnání s předkrizovou dobou až o třetinu.

Práce pro stavebníky totiž v uplynulém roce citelně ubylo. Uprostřed recese či na počátku cesty z ní se plány na novou výstavbu výrazně zpomalily, stále stejný počet stavebních firem tak nyní bojuje o stále méně zakázek.

Nových projektů nejspíš příliš nepřibude

Nastartovaná poptávka a nízké ceny za stavební práce ale pravděpodobně v Česku nevyvolají stavební boom v oblasti nového bydlení.

Jednak mezi oznámením zvýšení sazby DPH a datem jeho reálného růstu není dostatek času na překotné zahájení nových projektů a navíc mnoha developerům "leží" peníze v bytech dostavěných těsně před krizí nebo v jejím průběhu.

Tyto ležáky, postavené a nabízené za vysoké předkrizové ceny, mají šanci jít na odbyt právě v době zvýšené poptávky vyvolané plánovaným růstem DPH.

"Developeři z těchto projektů nechtějí vystoupit se ztrátou, což je pochopitelné. Bude ale hodně záležet na jejich marketingové dovednosti, zda kupce přesvědčí o výhodnosti této investice. Obecně si myslím, že pokud tyto byty neprodají letos, v následujících letech se jim to nepodaří," konstatoval Karel Potměšil.

Hypotéky zlevnily

Developeři používají jako argument k včasnému nákupu nového bydlení i současné levné hypotéky. V tomto ohledu rozhodně nepřehánějí. Kdo by chtěl koupi vlastního bydlení dál odkládat s tím, že podmínky úvěrů budou ještě výhodnější, nemusel by se dočkat.

Únorová statistika Fincentrum Hypoindex ukázala, že zlevňování hypoték už skončilo, dobrá zpráva je, že jejich cena zatím příliš neroste. Svého dna ale dosáhly už v lednu, kdy byla průměrná úroková sazba všech nově uzavřených hypoték 4,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy