Opožděná digitalizace může zdražit zboží

Adam Junek
14. 9. 2006 0:00
Praha - Stovky milionů korun vyhozené oknem a desítky lidí na dlažbě. I tím hrozí zrušení udělených licencí na digitální vysílání.

Včera již podruhé soud zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání udělit licenci šesti televizím. Žalujícím byla Galaxie Sport jako neúspěšný žadatel o licenci. Před týdnem totéž učinil na žádost televize Nova, respektivě majetkově spřízněné CET 21. Podobných žalob musí vyřídit ještě pět.

Zdržení: Týdny nebo i roky

A v tom je právě problém, který nahání púvodně úspěšným žadatelům strach a hrozí opožděným startem digitálního vysílání. RRTV totiž zatím nemůže vydat nové rozhodnutí. "Soudní jednání probíhají s každým žalobcem zvlášť. Takže sice udělení licencí bylo zrušeno, ale v každém procesu zvlášť se řeší neudělení licence konkrétnímu žalobci, takže my nemůžeme do nového rozhodování zahrnout všechny původní účastníky," vysvětlil deníku Aktuálně.cz člen rady Petr Pospíchal.

Televize Nova navíc podala žádost, aby byla účastníkem i všech ostatních řízení. To jí bylo zamítnuto a podala na to tak zvanou kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Vyřízení jen těchto stížností může trvat i dva roky.

Foto: Aktuálně.cz

"Kdyby proběhly všechny tyto spory v jediném řízení, byla by možnost rychle pokračovat. Mohli bychom vydat nové rozhodnutí nebo se odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu, případně obojí," tvrdí Pospíchal. Podle něj se tak může rozjezd digitálního vysílání opozdit "o tři týdny nebo i pět let".

Cena reklamy míří vzhůru

Pozdní start by nahrál oběma velkým televizím, tedy Nově a Primě. O d příštího roku totiž začne utlumování reklamy na veřejnoprávní ČT a od roku 2008 má zmizet téměř úplně. Staly by se na poli televizní reklamy v zásadě neomezenými vládci. A projevovat se to začíná už nyní.

"Již teď zdražilo vysílání reklamy. Nemáme to přesně propočítané, ale je to více než o deset procent," sdělil deníku Aktuálně.cz Pavel Brabec, šéf Asociace českých reklamních agentur.

Každé odložení startu digitálních televizí podle něj pozici Primy a Novy nadále posiluje a je pravděpodobný další růst ceny reklamy. "Samozřejmě to budí velké obavy u zadavatelů, kteří doufali ve větší výběr televizí. Další zdražení reklamy by velmi pravděpodobně vyústilo ve zvýšení cen prodávaných výrobků," řekl Brabec.

Zničující dopad může mít současná "zašmodrchaná" situace s licencemi na ty, kteří je dostali, mezi jinými Óčko, Febio TV, nebo TV Barrandov.

Foto: Changhong

Stamiliony ve vzduchu

"Zejména pro dva největší projekty, tedy Febio a Barrandov, je to velký problém. Tam jde o investice odhadem za 500 až 600 milionů korun a od května, kdy dostali licenci, už proběhla zhruba polovina přípravných prací," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jiří Balvín, šéf nové Asociace digitálních televizí a zároveň šéf hudební stanice Óčko.

"Samozřejmě už zaměstnali desítky lidí, kteří předtím třeba dali výpovědi, jsou již nasmlouvaní další lidé, zadány dabingy, nakoupeny pořady a teď nevědí, co majhí dělat. Jsou v zásadě dvě možnosti: projekt zakonzervovat a dál neinvestovat, nebo pokračovat, uitrácet denně miliony a doufat, že to dobře dopadne," vypočítává Balvín.

Jeho televize Óčko se podobné problémy netýkají. Vysílá již čtyři roky a úvodní investice asi sta milionů se vrátila. "Nyní jsme ziskoví," doplňuje Balvín.

Některé televize například Febio už pohrozily, že kdby byly jejich licence zrušeny, zažalují stát o náhradu škody.

Zdržení startu digitálních televizí by mohlo ovlivnit i digitalizaci celkově. Neměl by totiž kdo vysílat tam, kde by již analog byl vypnutý. Původně zákon sice automaticky přislíbil licence Primě a Nově jako "bonus" za to, že přijdou o své licence na analogové vysílání, nicméně i toto ustanovení má své trhliny.

"Toto ustanovení zákona je vlastně anulováno a musí být ten zákon čten bez něj," říká Pospíchal z RRTV. V zákoně totiž stojí, že do devadesáti dnů po vstoupení v platnost musí obě televize souhlasit s technickým plánem přechodu. Lhůta uplynula na konci srpna.

Jenže finální verzi plánu vydá Český telekomunikační úřad až v prosinci. Nova tedy nakonec nepožádala o licenci vůbec, Prima to udělala a tedy v zásadě souhlasila s něčím, co ještě neexistuje.

 

Právě se děje

Další zprávy