Ohlupovali zákazníky. Potrestáni nebudou

Tomáš Fránek
3. 8. 2007 18:47
Neúčinné deky za 20 tisíc zůstanou zákazníkům
Foto: SOS

Brno - Lidé, kteří si koupili drahé deky s fiktivním ochranným účinkem proti elektrosmogu, se odškodnění nedočkají.

Policie i státní zástupce totiž s definitivní platností odložili trestní oznámení, které na firmy prodávající tyto deky podalo Sdružení obrany spotřebitelů a Ekologický právní servis.

Poškození důchodci

Mezi poškozené, kteří si deky za více než dvacet tisíc korun koupili, patří především důchodci - účastníci předváděcích zájezdů.

Jejich počet Sdružení na obranu spotřebitelů odhaduje na několik set až tisíc, jenom na sdružení se s žádostí o pomoc obrátilo více než sto lidí.

Deky prodávaly společnosti Esculab Financ, Esculab Vectors a Aeskulap reisen, které podle obchodního rejstříku vlastní Valentin Raychov Boyanov. Například společnost Esculab Financ je už v konkursu.

Prodejci tvrdili lidem, že deky odstiňují všudypřítomný elektrosmog, který je vedlejším produktem zejména elektrických zařízení, a chrání tak lidi před zdravotními riziky, jako je Parkinsonova choroba či rakovina. Stejné informace byly i v příbalových letácích k výrobkům.

Luděk Pekárek z Fyzikálního ústavu Akademie věd  ale upozornil, že elektrosmog je nesmyslný pojem, který v lidech vyvolává klamnou představu o zdravotních účincích prodávaných dek.

Nesmyslný elektrosmog

"Tento názor potvrdila ve svém vyjádření i Hygienická stanice hlavního města Prahy," uvedla mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivana Picková.

Sdružení společně s právníky z programu Garde Ekologického právního servisu proto podalo na firmy trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestných činů podvodu a poškozování spotřebitele.

Policie i státní zástupce nyní odmítli stížnost sdružení i desítek poškozených s tím, že nebyl prokázán úmysl společností podvést poškozené ani způsobení škody kupujícím.

Stejně tak se nepodařilo prokázat, že by představitelé společností věděli o neúčinnosti dek proti elektromagnetickému poli a podle policie tak nedošlo ani k naplnění skutkové podstaty trestného činu poškozování spotřebitele.

"Proti usnesení není přípustný žádný opravný prostředek. Sdružení tak vyčerpalo dostupné právní prostředky k dosažení odškodnění pro postižené klienty," uvedlo Sdružení obrany spotřebitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy