V britské hračce byly ftaláty, stahuje se z trhu

Tomáš Fránek
22. 6. 2007 15:49
Testy potvrdily analýzy ekologů

Brno - V obalu na pěnové kostky, který vyrobila britská společnost, Státní zdravotní ústav objevil nadlimitní koncentrace nebezpečných ftalátů. Výrobek se proto stahuje z trhu.

Oficiálně se tak potvrdily výsledky analýz, které nechala ve zlínském Institutu pro testování a certifikaci vypracovat ekologická organizace Arnika.

Tři z pěti

Vyšší množství ftalátů, které mohou způsobit například neplodnost, Arnika objevila letos na jaře ve třech z pěti testovaných plastových hraček.

A to přesto, že se od ledna nesmějí v Česku prodávat hračky z PVC s vyšším obsahem nejtoxičtějších ftalátů.

Případ tak začala šetřit Česká obchodní inspekce, v prodeji už objevila jenom dvě ekology testované hračky. Inspekce nechala oba výrobky prověřit u Státního zdravotního ústavu.

"V obalu na kostky byla zjištěna nadlimitní koncentrace di(2-ethylhexyl)ftalátu a na výrobek byl vydán zákaz prodeje. V obalu na knížky ftaláty zjištěny nebyly, testy tam objevily di-isononyladipátem. Ten je rovněž ze zdravotního hlediska problematický, ale zatím se na jeho použití nevztahují žádná legislativní omezení," uvedla vedoucí kampaně Arniky "Nehrajme si s PVC" Miroslava Jopková.

Našly se i další

Hračku v závadném obalu z PVC měkčeného ftaláty do České republiky dovezl ADC Blackfire Entertainment a vyrobila ji firma Galt v Anglii.

"To dokazuje, že problematické hračky nemusejí pocházet jenom z asijských trhů," uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Inspektoři kvůli vysokému obsahu ftalátů od ledna zakázali prodej pěti druhů kočárků a jednoho přebalovacího pultu.

Inspekce také zakázala prodej dvou druhů dětských židliček a jedné ohrádky od italské firmy CAM, protože buď obsahovaly velké množství ftalátů, anebo měly špatnou stabilitu.

Ftaláty, které mohou poškodit oběhový a reprodukční systém, játra a ledviny, používají výrobci pro změkčení PVC. Jejich použití je zakázané v hračkách pro malé děti.

 

Právě se děje

Další zprávy