Odkládá Hyundai stavbu české pobočky?

Red Eko
16. 5. 2006 10:20
Soul - Nejasnosti kolem zahajovacích prací výstavby montažního závodu automobilky Hyundai v Česku pokračují. Vláda tvrdí: harmonogram potvrzen. Uvnitř: NOVÉ VIDEO a PRO a PROTI

Jihokorejská tisková agentura Jonhap včera napsala, že Hyundai výstavu odkládá "na neurčito".

Proti tomu se dnes důrazně ohradilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Viceprezident společnosti Hyundai Motor Company pan In Seo Kim dnes ráno v telefonickém rozhovoru s generálním ředitelem agentury CzechInvest Tomášem Hrudou odložení projektu společnosti v ČR jednoznačně vyloučil a potvrdil dohodnutý harmonogram výstavby závodu v Nošovicích," sdělil Jiří Havlíček z tiskového oddělení ministerstva.

Podle agentury CzechInvest se ve zprávě korejské tiskové agentury Jonhap nehovoří o odložení začátku výstavby závodu, ale pouze slavnostního ceremoniálu položení základního kamene závodu.

Firma Hyundai uvedla, že tento čtvrtek oficiálně podepíše smlouvu o výstavbě závodu, do kterého chce investovat až jednu miliardu eur.

Rozhodnutí přichází po sérii závažných problémů v souvislosti s vyšetřováním generálního ředitele Čong Mong-kua a dalších představitelů firmy. Čong je podezřelý, že vytvářel tajné fondy, z nichž podnik zřejmě podplácel vysoké státní úředníky. Čong údajně zpronevěřil v přepočtu až 116 milionů dolarů.

Čtvrtečního podpisu smlouvy v Soulu se zúčastní česká delegace vedená ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem a podle zástupců automobilky se bude slavnostní ceremoniál konat v soukromí.

Hyundai podepsal předběžnou dohodu o výstavbě závodu už v březnu. Nová továrna bude stát v Nošovicích v Moravskoslezském kraji.

Hyundai v pátek oznámil, že bude do nového závodu zpočátku investovat 743 milionů eur (asi 21 miliard korun).

Hyundai Motor má kromě Koreje závody v Číně, Indii, Turecku a USA. Dceřiná společnost Kia Motors zahájí do konce tohoto roku výrobu ve své první evropské továrně u slovenské Žiliny.

Hyundai si jako místo pro svou novou investici vybral Nošovice především z toho důvodu, že jsou blízko k Žilině. Závod v Nošovicích by měl zahájit výrobu v roce 2008 a zpočátku se počítá s výrobou 200 tisíc automobilů ročně.

Pro a proti výstavby nošovické továrny Hyundai.
Pro a proti výstavby nošovické továrny Hyundai. | Foto: Martina Běhounková

 

Právě se děje

Další zprávy