Obří pneumatikárna na Valašsku nebude

Tomáš Fránek
23. 11. 2006 11:14
Valašské Meziříčí - Finská firma Nokian nepostaví továrnu na výrobu pneumatik za devět miliard v průmyslové zóně Lešná u Valašského Meziříčí.

Firma to oznámila poté, co jí vedení radnice ve Valašském Meziříčí dopisem vyzvalo, aby se jasně vyjádřila, zda továrnu na Valašsku v průmyslové zóně Lešná ještě chce stavět.

"V uplynulých několika měsících jsme se soustředili na proces strategického plánování. Jeho výsledkem bylo rozhodnutí nepokračovat v našem projektu vybudování další výrobní kapacity v průmyslové zóně Lešná," uvedl v dopise starostovi Meziříčí Jiřímu Kostečkovi viceprezident firmy Raimo Mansikkaoja.

Omluva za průtahy

Nokian Tyres, jeden z největších světových výrobců pneumatik, chtěl do továrny v Lešné investovat devět miliard korun a celkem zaměstnat až tisíc lidí. V Lešné se mělo vyrábět asi osm milionů kusů pneumatik ročně.

Rozhodnutí o investici v Česku několikrát firma odložila. Nyní se vedení firmy radnici omluvilo za to, že rozhodování trvalo tak dlouho. Nokian neuvedl, jestli postaví svoji novou továrnu jinde v Evropě.

Jedna z továren společnosti Nokian
Jedna z továren společnosti Nokian | Foto: Nokian Tyres

"Rozhodnutí finské strany respektujeme," uvedl Jiří Částečka.

Radnice nyní bude vyjednávat s dalšími zájemci o vstupu do průmyslové zóny. "Jednáme s textilními firmami z Jižní Koreje a Švédska, které jsou subdodavateli automobilky Hyundai, a s tuzemskou společností, zabývající se železniční kontejnerovou přepravou. Jednání s nimi jsou na počátku," uvedl starosta.

Není to první finská investice, která se v Česku neuskuteční. Kvůli zdlouhavému schvalování ztroskotal projekt papírny další finské firmy, společnosti Myllykoski v Opatovicích nad Labem na Pardubicku.

Papírna společnosti Myllykoski ve Švédsku.
Papírna společnosti Myllykoski ve Švédsku. | Foto: Webové stránky firmy

Firma nakonec oznámila, že postaví závod za zhruba 13 miliard korun v Německu. Kvůli možnému příchodu Nokianu padla i žaloba. V Lešné totiž působí chemická továrna Deza, která patří mezi největší znečišťovatele v zemi. Obcí prochází frekventovaná silnice ve směru na Slovensko.

Finské firmy jdou jinam

Místním lidem proto vadilo to, že při povolovacím procesu nebyly vzaty v potaz nynější hodnoty znečištění.

Foto: ČT24

Odpůrci výstavby továrny - kvůli pochybením při procesu posuzování vlivu na životní prostředí - podali žalobu na Ministerstvo životního prostředí k Městskému soudu v Praze. Obrátili se také na veřejného ochránce práv Otakara Motejla.

"Zákon ukládá ministerstvu vycházet při posuzování z aktuálního stavu zatížení životního prostředí a z jeho limitů. Ministerstvo vydalo souhlasné stanovisko, aniž by tento stav byl zjištěn," uvedl právník Filip Gregor z Ekologického právního servisu, který obyvatele Lešné zastupuje.

 

Právě se děje

Další zprávy