Obchodní řetězce volají po regulaci výrobců potravin

Red Eko
25. 8. 2008 10:15
Vadí jim rostoucí vliv některých dodavatelů
Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Obchodním řetězcům vadí silné postavením některých velkých výrobců potravin na českém trhu.

Svaz obchodu na to upozornil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), napsal deník E15.

Potravináři i zemědělci žádají, aby stát zasáhl do chování obchodníků vůči dodavatelům. Maloobchodní řetězce údajně často tlačí ceny výrobků dolů, mívají dlouhou dobu splatnosti nebo od dodavatelů žádají řadu poplatků.

Jenže řetězce vyžadují, aby v připravovaném zákonu o jejich omezení síly nebyly regulováni výhradně oni.

"Situace byla špatná před dvěma lety, ale trh se vyčistil. V současné době se situace otáčí, supermarkety chtějí ochranu před výrobci," uvedl podle deníku předseda ÚOHS Martin Pecina. "Byl jsem požádán o názor, co bych říkal tomu, kdyby se připravovaná opatření aplikovala obousměrně. Aby se regulace vztahovala i na výrobce. To má logiku."

Obchodníci pociťují silné postavení například u prodeje tavených sýrů, pracích prostředků, kávy či v mlékárenském průmyslu. Také například Karlovarské minerální vody mají dle výzkumů na trhu podíl přibližně 70 procent.

Prodejci se staví proti připravovanému zákonu. "Nesouhlasíme s ním a nakonec se ukáže, že je nevýhodný i vůči samotným výrobcům. Podmínky by měly být stejné pro všechny, proto vzneseme řadu připomínek," řekl jednatel řetězce Globus a viceprezident Svazu obchodu Petr Vyhnálek.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy