Tržby obchodníků rostou, ale čím dál pomaleji

Redakce EKO
14. 8. 2008 9:39
V červnu Češi v obchodech utráceli málo
Změť nejrůznějších přezůvek, bot do vody a žabek za pár peněz. Drážďany.
Změť nejrůznějších přezůvek, bot do vody a žabek za pár peněz. Drážďany. | Foto: Simona Holecová

Praha - Tržby v maloobchodě vzrostly v červnu meziměsíčně o 0,4 procenta. V tom za potraviny o více než půl procenta, za nepotravinářské zboží o 0,3 pct. Ovšem tempo růstu zpomalilo v červnu na 1,4 z květnových 2,5 procenta.

Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Největší vliv na růst tržeb měl prodej potřeb pro domácnost. V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby vzrostly meziměsíčně reálně o 1,7 pct., meziročně o 2,9. Tržby za prodej potravin v červnu klesly o 0,8 procenta.

Za ubytování a stravování se sezónně očištěné tržby meziměsíčně snížily o 0,6 a neočištěné meziročně klesly o 2,7 procenta.

K červnovému růstu tržeb přispěly nejvíce specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a prodejny ostatního nepotravinářského zboží. Růst tržeb naopak brzdily specializované prodejny potravin.

Maloobchod včetně aut v červnu rostl meziročně o 1,8 procenta. Růst maloobchodu trvá již 53 měsíců - až na jednu výjimku v březnu 2008.

"Pokud chtějí maloobchodníci dále udržet dynamiku růstu zájmu lidí nakupovat, pak budou muset zlevnit zboží z dovozu a reflektovat silnou korunu," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Podle něj z "maloobchodních čísel" vyplývá, že hitem léte nejsou ani oděvy ani auta, ale elektronika. "Jako kdyby si každý před olympiádou kupoval novou televizi," dodává s úsměvem Michl.

Čtěte také:

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy