Obamův další plán: Američanům pomůže splácet hypotéky

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 3. 2010 13:51
Nezaměstnaní Američané by tak kvůli hypotéce nemuseli přijít o střechu nad hlavou
Foto: wikipedia.org

Washington -  Bílý dům dnes podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters zveřejní plán, jak pomoci zadluženým Američanům, kteří ručí vlastním domem a půjčku již nejsou schopni splácet.

Pomoc by se měla vztahovat na lidi bez práce, jejichž dluh přesahuje hodnotu domu, v němž bydlí, a kteří nemají žádná jiný majetek.

Na vládní pomoc chce prý Barack Obama použít čtrnáct miliard dolarů, které mu zbývají ze záchranného balíčku.

Informace přichází v době, kdy je americký prezident vystavován tlaku, aby začal řešit problém stále narůstajícího počtu nezaměstnaných občanů, jimž kvůli neschopnosti splácet úvěr hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou.

Podle bankovního regulačního úřadu loni počet Američanů, kteří přestali být schopni splácet hypotéku, vzrostl o čtrnáct procent. Alarmující je také prudký nárůst počtu zabavených nemovitostí a domácností, které dluží několikanásobky svého majetku.

Materiál, který by měl Bílý dům představit dnes, má nahradit původně Obamou navrhovaný záchranný plán v hodnotě 75 miliard dolarů. Ten v Kapitolu silně kritizovali jak demokraté, tak republikáni.

Vyšachovat lichváře

Na základě nového plánu by měla být předluženým lidem po tři až šest měsíců poskytována pomoc a věřitelé by měli být motivováni, aby vycházeli svým dlužníkům vstříc. Zároveň by měl být vytvořen federální fond pro pomoc zadluženým lidem, kteří přijdou o práci. Zřízeni fondu by mělo pomoci předcházet tomu, aby si lidé půjčovali od lichvářů a dostávali se tím do ještě větších nesnází.

Bílý dům údajně dále navrhne, aby byla stanovena maximální splátka pro nezaměstnané by ve výši 31 procent jeho příjmů.

„Konečně, si uvědomili, že se povaha hypotéční krize změnila. Nejde už tolik o riskantní půjčky, ale o snížení cen nemovitostí," vítá změnu Obamovy administrativy Howard Glaser, hypoteční analytik z Washingtonu.

 

Právě se děje

Další zprávy