O Vánocích by se mělo tankovat levněji

pra
10. 12. 2007 16:30
Na světových trzích klesá cena ropy
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ceny pohonných hmot minulý týden v Česku stagnovaly, a to i přesto, že se ropa na světových trzích obchodovala pod hranicí 90 dolarů. "Nejpozději o Vánocích by však měli tankovat levněji i čeští motoristé", říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle statistik společnosti CCS se v Česku cena Naturalu 95 pohybovala v minulém týdnu okolo 30,90 Kč/litr a cena nafty oscilovala okolo 32 korun za litr. 

Nejlevněji, za za 31,71 tankovali řidiči naftu v Olomouckém kraji. Nejlevnější Natural lze koupit v Ústeckém kraji, zde je průměrná cena za litr 30,71 korun. 

Cena pohonných hmot se přehoupla přes hranici 30 korun za litr počátkem listopadu.

Po vyjádření OPECu o nezvyšování úrovně těžby ropa sice krátkodobě překonala devadesátidolarovou hranici, nicméně opět následoval propad pod 88 dolarů.

"Snižování ceny pohonných hmot nejvíce zasáhlo Rotterdam, konkrétně se týkalo nafty. Poměrně významný pokles byl patrný i u benzínu," informuje Colosseum.

V Česku se pozitivní vlivy kvůli vyšším maržím, jimiž si distributoři a maloobchodníci částečně kompenzují špatné výsledky z posledních týdnů, zatím neprojevily. Výraznější zlevnění pohonných hmot Čermák očekává v následujících týdnech i v tuzemsku.

.

 

Právě se děje

Další zprávy