Cena ropy stoupá, barel stojí víc než 90 dolarů

mp
7. 12. 2007 17:55
Jedním z důvodů je trvající spor Íránu a USA
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Washington - Ceny ropy na světových trzích se znovu přehouply přes devadesát dolarů za barel. Nárůst cen má podle analytiků na svědomí především přetrvávající napětí mezi Íránem a Spojenými státy a také neochota společnosti OPEC zvýšit dodávky ropy.

Přitom poslední dny spíše nasvědčovaly tomu, že ceny neporostou - a to hlavně kvůli zprávě amerických tajných služeb, které zjistily, že Teherán od roku 2003 nevyvíjí jaderné zbraně.

Pak ale přišla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) s rozhodnutím, že nevyslyší požadavky odběratelů, kteří volali po zvýšení těžby.

Ropy je dost, tvrdí OPEC

Sdružení uvedlo, že dodávané množství ropy je dostatečné a nabídka je v rovnováze s poptávkou. Případným přehodnocením odmítavého postoje se bude OPEC zabývat až v únoru.

Cena americké ropy tak vzrostla o pět centů za barel na 90,28 dolaru, londýnský Brent pak hlásí zdražení dokonce o patnáct centů na 90,33 dolaru.

Obchodníci se navíc obávají, že trvající roztržka Teheránu s Washingtonem může ohrozit dodávky ropy ze Středního východu.

Současná cena se ale zatím neblíží krizové hodnotě z 21. listopadu, kdy vystoupala až k magické stodolarové hranici, kterou minula jen o 71 centů.

Od té doby cena výrazně klesla, částečně i kvůli očekávání, že OPEC zvýší objem ropy na trhu. To se ale nestalo.

 

Právě se děje

Další zprávy