Novou vládu čeká "ekonomická fuška"

Marek Odstrčilík
21. 4. 2006 16:00
Praha - Volby se nezadržitelně blíží. Novou vládu čeká velká práce a podle ekonomických odborníků se "pěkně zapotí".

PŘEČTĚTE SI: Expert: Reforma penzí chce už jen vůli

Jedním z nejdůležitějších kroků je bezesporu reforma penzijního systému, výrazné snížení byrokratického zatížení podnikání a efektivnější boj s korupcí.

Podle analytika Vladimíra Pikory z Next Finance je další překážkou v podnikání, kterou by nová vláda měla vyřešit, odstranění neefektivního systému pobídek a podpor.

"Ten totiž zvýhodňuje zahraniční kapitál na úkor domácího. Mělo by se taky zabránit dalšímu rozevírání nůžek mezi vekými a malými podniky," říká Pikora.

Pryč s byrokracií, volají podnikatelé

Generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová k tomu říká: "Bylo by dobré, aby vláda umožnila malým a středním podnikatelům odpis daně z příjmu na základě investování do nových technologií, inovací nebo vědy a výzkumu."

"Přívítali bychom, kdyby došlo ke snížení administrativní náročnosti získávání podpory z prostředků strukturálních fondů a zprůhlednění systému kritérií pro získání dotačních forem podpory," řekla Svobodová.

Hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček se domnívá, že vláda by neměla opomenout zjednodušit a zpřehlednit daňový systém.

Vladimír Pikora k tomu dodává: "Reforma daní by měla být zaměřena na přesun zatížení z přímých na nepřímé daně. Správným krokem by také byla - pokud se zruší daň z převodu nemovitostí - daň dědická a darovací."

"Velmi důležitá je reforma vysokého školství, a to směrem k větší dostupnosti nejvyššího stupně vzdělání," říká Daniel Münich z ekonomického institutu CERGE-EI s tím, že je potřeba propojit také vědu a výzkum s komerčním sektorem.

Podle Münicha je neméně důležité zefektivnit fungování České pošty a Českých drah a omezit postavení energetických firem ČEZ a Transgas.

Pravá, či levá?

Podle posledních průzkumů to zatím vypadá, že o složení vlády rozhodnou zelení.

"Ekonomika bude silnější a zdravější jen v případě silné vlády a je jedno, která z demokratických stran do ní usedne," říká Pikora s tím, že pokud budeme mít slabou vládu, tak se žádných zásadních reforem nedočkáme.

"Pro ekonomiku jsou příznivější záměry ODS," dodáva Janáček.

Pikora se domnívá, že vítezství pravice by přineslo tlak na uzdravení veřejných financí a snižování veřejného zatížení. "To by bylo velmi dobré pro přítok kapitálu, a tím pádem i pro dlouhodobé zpevňování koruny k euru," dodává Pikora.

"Na druhou stranu existuje riziko, že pravicová vláda bude zvažovat, zda je již naplánovaný rok 2010 pro vstup do eurozóny tím nejlepším datem k přijetí eura, na které již mnoho zahraničních investorů sází," říká Pikora.

Pokud vyhraje levice, dá se předpokládat, že reakce investorů bude lehce negativní až neutrální.

"Ani nepřímá účast komunistů na vládě nevyvolá masivní úprk zahraničních investorů ze země," dodal Pikora.

 

Právě se děje

Další zprávy