Nezaměstnaných je nejméně za 10 let

Redakce EKO
1. 2. 2008 11:20
Pracuje o 105,6 tisíc lidí více než vloni
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zaměstnanost se v posledním čtvrtletí roku 2007 zvýšila a proti stejnému období roku 2006 nyní pracuje o 105,6 tisíc osob více. Dosáhla tak nejvyšší úrovně za posledních jedenáct let. Podnikat začalo přes 10 tisíc osob.

Čertstvá data v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Počet nezaměstnaných osob se meziročně snížil o 86,5 tisíc lidí, počet dlouhodobě nezaměstnaných se přitom snížil o 62,3 tis. osob. Obecná míra nezaměstnanosti 15- až 64letých meziročně klesla o 1,7 procentního bodu na nejnižší úroveň od konce roku 1997.

Stavební firmy potřebovaly nejvíc lidí

Růst celkové zaměstnanosti se projevil především v průmyslu včetně stavebnictví, kde přibylo 73,1 tisíc pracujících.

Zaměstnanost se nejvíce zvýšila ve zpracovatelském průmyslu o 60,7 tisíc osob.

Průměrný počet nezaměstnaných se snížil proti 3. čtvrtletí roku 2007 o 13,6 tis. Lidí bez práce bylo na konci roku 252,8 tisíc. To je nejnižší úroveň od poloviny roku 1997. V porovnání se 4. čtvrtletím roku 2006 se celkový počet nezaměstnaných snížil o 86,5 tisíc a meziročně poklesl o více než čtvrtinu (o 25,5 pct.).

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Lidí, co hledali práci, bylo už šest procent

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí stoupla prosincová nezaměstnanost na šest procent. Přitom ještě v listopadu byla pod touto hranicí konkrétně 5,6 procenta.

Statisíce připravených

Počet lidí bez práce, kteří tak mohli ihned nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 331,6 tisíce lidí.

Přesto jde o meziroční pokles, protože na konci roku 2006 byla míra nezaměstnanosti na 7,7 procentech.

"Rostoucí nezaměstnanost ovlivnil konec sezónních prací v zemědělství a ve stavebnictví. Na jaře se tak množství lidí, kteří budou hledat práci, opět sníží," uvedl při zveřejnění dat MPSV Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

"Na druhou stranu se odhaduje, že na trhu práce bude asi 200 tisíc volných míst. Firmy totiž hledají vzdělané zaměstnance, a to často jiným způsobem, než nabízí tuzemské střední a vysoké školy. Bude se tedy stále zvyšovat množství společností, které si budou své zaměstnance vzdělávat sami. Takovým příkladem je již nyní mladoboleslavská Škodovka," dodal.

Listopadová nezaměstnanost byla přitom nejnižší za posledních devět let.

 

 

Právě se děje

Další zprávy