Nezaměstnanost stoupla v lednu odhadem na 7,8 %

ČTK ČTK
6. 2. 2013 11:45
Důvodem růstu jsou sezonní faktory a pokračující recese ekonomiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Míra nezaměstnanosti v Česku stoupla v lednu podle odhadů analytiků oslovených ČTK na 7,8 procenta z prosincových 7,4 procenta. Důvodem růstu jsou sezonní faktory a pokračující recese ekonomiky. Odhady jsou uvedeny podle nové metodiky ministerstva práce a sociálních věcí platné od letoška. Metodika nově používá ukazatel podílu nezaměstnaných na obyvatelstvu.

Růst nezaměstnanosti na 7,8 procenta podle analytiků odpovídá podle původní metodiky nárůstu podílu nezaměstnaných na 9,9 procenta z prosincových 9,4 procenta. Do konce loňského roku využívaná metodika poměřovala míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto byl její percentuální podíl vyšší.

Za nárůstem nezaměstnanosti stojí podle Jiřího Škopa z Komerční banky pravidelný útlum sezonních prací. "V dalších měsících by se situace na trhu práce měla dále zhoršovat, když podniky budou v nabírání nových pracovníků opatrné, spíše lze očekávat propouštění," uvedl.

I podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky se míra nezaměstnanosti na začátku roku zvýšila jak kvůli zimní sezoně, tak kvůli recesi české ekonomiky.

Na úřadech práce přibylo během měsíce podle odhadu analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška 35 000 nezaměstnaných, tedy zhruba o 10 000 více než v lednu 2012. "Počet nezaměstnaných bude vrcholit v únoru, než jej sníží začátek sezonních prací," uvedl.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

 

Právě se děje

Další zprávy