Dva z pěti nezaměstnaných jsou bez práce déle než rok

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 2. 2013 10:42
Hromadné propuštění podle analytiků nehrozí, firmy ale ani nenabírají
Foto: Karel Toman

Praha - V posledních třech měsících loňského roku přibylo v Česku více než 44 tisíc osob bez práce. Meziročně se tak nezaměstnanost zvýšila o 0,7 procentního bodu, a činila tak 7,2 procenta.

Celkem tam bylo v Česku bez práce 379,5 tisíce osob. Vyplývá to ze šetření Českého statistického úřadu, který používá odlišnou metodiku než ministerstvo práce a sociálních věcí a výsledky zveřejňuje čtvrtletně.

Hůře na tom podle statistik byly ženy - jednak jich bylo více bez práce (přes 197 tisíc), zároveň nezaměstnaných meziročně přibylo více než v případě mužů.

Rostl také počet osob, které nemají místo déle než jeden rok - podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) jich bylo o 19 tisíc více. Jednalo se o 162,1 tisíce obyvatel České republiky. Dlouhodobě nezaměstnaní se na celkovém počtu nezaměstnaných tedy podílí téměř 43 procenty.

Hromadné propuštění nehrozí, ale...

Nárůst míry nezaměstnanosti označuje Michal Kozub ze skupiny Home Credit za výrazné zhoršení.

"Na trhu práce je vidět, že firmy nemají zájem o nové zaměstnance. I když z lavinového propuštění lidé nemusí mít obavy, pokud ztratí práci, je téměř nemožné si najít novou," komentuje analytik.

V tabulce, která dělí nezaměstnané podle dosaženého vzdělání, dopadají trvale nejlépe vysokoškoláci, kde má problém s uplatněním 2,9 procenta lidí, a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (pět procent).

"Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (29 procent), nadprůměrná je i v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených," uvádí ČSÚ s tím, že v poslední skupině jde o 8,6 procenta populace.

Nejhorší bude začátek roku

Jak zároveň statistici upozorňují, meziročně rostla i ekonomická aktivita - to však bylo v první řadě právě díky nárůstu nezaměstnanosti.

Do skupiny ekonomicky aktivních se totiž kromě pracujících osob řadí právě i ti, kteří místo nemají, ale hledají jej na úřadu práce a jsou schopni nejpozději do dvou týdnů nastoupit k novému zaměstnavateli.

Tím se mimochodem postup ČSÚ liší od metodiky ministerstva práce a sociálních věcí, která namísto obecné míry nezaměstnanosti vyjadřuje takzvaný podíl nezaměstnaných na celkovém počtu dospělých Čechů.

Kromě nezaměstnaných, ale ekonomicky aktivních, monitoruje ČSÚ také lidi, kteří práci nemají, nehledají, ale přitom by chtěli pracovat. V posledním kvartále 2012 jich bylo 154,6 tisíce, to znamená o 28,6 procenta méně než ve stejném období předchozího roku.

Jak předpokládá Kozub, zlepšení nepřijde ani v letošním roce. "Pracovních nabídek nebude mnoho, a proto bude nezaměstnanost výrazně vyšší než v minulém roce," tvrdí analytik s tím, že hůře bude hlavně od ledna od března, neboť se jedná o "slabou sezonu".

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy