Ruský soud zakázal firmě ČEZ vést arbitráž proti Gazpromu mimo Rusko

ČTK ČTK
24. 5. 2024 15:42
Ruský soud zakázal firmě ČEZ vést arbitráž proti Gazpromu mimo Rusko

Arbitrážní soud pro Petrohrad a Leningradskou oblast zakázal české energetické společnosti ČEZ pokračovat v arbitrážním řízení proti ruskému plynárenskému podniku Gazprom mimo Rusko. Informovala o tom v pátek agentura TASS. Rozhodnutí přichází poté, co ČEZ ve čtvrtek večer oznámil, že rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory zakázal Gazpromu pokračovat v soudním řízení proti firmě ČEZ v Rusku.

Ruský soud firmě ČEZ také pohrozil pokutou 57,7 milionu eur (1,4 miliardy korun) v případě, že jeho zákaz poruší. Minulý týden ruský soud zakázal arbitrážní řízení také slovenské společnosti Západoslovenská energetika a tento týden rakouské OMV.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu v Ženevě arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského podniku žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Ruská plynárenská společnost pak letos v dubnu požádala ruský arbitrážní soud, aby zakázal české společnosti pokračovat v řízení u mezinárodního arbitrážního soudu. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž upozornil, že Gazprom je vázán rozhodčí doložkou, kterou v minulosti s českou firmou uzavřel. "Podle ní se veškeré spory mezi společnostmi ČEZ a Gazprom související s dodávkami plynu budou řešit v arbitráži u Mezinárodní obchodní komory," podotkl Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy