Nezaměstnaní: měsíční růst, roční pokles

ČTK
9. 1. 2006 10:05
Praha - Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla na 8,9 procenta z listopadových 8,4 procenta. Práci hledalo přes 481 tisíc lidí, tedy o 24 tisíc více než na konci listopadu. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Ekonomové takový vývoj předpovídali.

Hlavní důvodem prosincového nárůstu počtu lidí bez práce byly klesající zimní teploty, které způsobily pokles pracovních úvazků. ČTK to řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Závěr roku firmy využívají k prořídnutí řad svých zaměstnanců, dodal analytik České spořitelny David Navrátil. Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla na 8,9 procenta z listopadových 8,4 procenta.

Proti prosinci roku 2004 klesla míra nezaměstnanosti o 0,6 procentního bodu, za což podle Brožky země vděčí hospodářskému růstu. Nezaměstnanost by se při tomto výkonu ekonomiky mohla snižovat, ale schází jí v tom podle něj pokračující strukturální problémy, například nepružný trh s bydlením či nevyhovující struktura vzdělávání.

S očekávaným pokračováním hospodářského růstu předpokládá Brožka v tomto roce další pokles míry nezaměstnanosti. "Tento rok bude česká ekonomika pokračovat v excelentním výkonu, budou realizovány další investice a tudíž míra nezaměstnanosti bude dále klesat až na průměrných 8,5 procenta," doplnil Navrátil.

Očekává přitom, že nejvíce poroste zaměstnanost ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy