Kraj: Na nezaměstnanost novým způsobem

eko, ČTK
5. 1. 2006 15:24
Ostrava - Moravskoslezský kraj chce od února proti nezaměstnanosti bojovat novým způsobem. V rámci projektu Občanská společnost by se měli nezaměstnaní a osoby s nižšími příjmy zapojit do práce pro neziskové organizace.

"Bylo by možné vytvářet nová pracovní místa v rámci neziskových organizací, konkrétně v oblasti zdravotnictví a sociální péče," řekl při návštěvě Ostravy premiér Jiří Paroubek. .

Premiér dodal, že pracovníci s nižšími příjmy by uvolňovali půl pracovního úvazku v rámci svého původního pracoviště a přecházeli by na druhou půlku úvazku pracovat do neziskového sektoru, především do nemocnic.

Podle premiéra by to mohlo vyřešit i problém, který nemocnicím vznikl po odchodu lidí, již jim pomáhali v rámci civilní služby. "Předpokládáme, že v rámci té aktivní politiky zaměstnanosti bychom byli schopni zajistit to, aby tito lidé v rámci toho svého půl úvazku dostávali až polovinu minimální mzdy od neziskových společností, dále 2050 korun státního příspěvku od úřadu práce," uvedl Paroubek. Nezaměstnaní lidé by pak od úřadu práce měli podle ředitelky Úřadu práce v Ostravě Yvony Jungové dostávat přes 4000 korun, a k tomu rovněž až polovinu minimální mzdy od neziskových organizací.

Paroubek dodal, že u původního zaměstnavatele těchto osob by tak bylo půl pracovního místa volného a bylo by možné, aby zaměstnavatel obdržel příspěvek na vytvoření nového pracovního místa, kde se nerozlišuje, zda je to na půl, nebo na celý pracovní úvazek. Až se projekt v Moravskoslezském kraji otestuje, mohl by být od příštího roku využit i v jiných krajích.

Jungová dnes řekla, že zástupci neziskových organizací mají o tento typ spolupráce zájem. Podle Jungové si tak budou moci vylepšit své rozpočty například i rodiče postižených dětí, kteří klasické zaměstnání na plný úvazek právě kvůli péči o děti nemohou zvládnout. "Kolega z Karviné říkal, že už i mezi nezaměstnanými dělali jakousi sondu a za tu krátkou dobu, kdy o tom víme, našli asi 60 lidí, kteří by měli o takovou práci zájem," podotkla Jungová. Zatím nedokázala vyčíslit, kolik peněz bude na projekt potřeba.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji koncem loňského listopadu dosáhla 13,7 procenta proti 8,4 procenta průměrné republikové nezaměstnanosti. Bez práce přitom bylo v kraji více než 94.000 lidí. Vyšší míru nezaměstnanosti než sever Moravy má v
České republice jen Ústecký kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy