Němci chtějí zpět marku, euro však podle nich nepadne

ČTK ČTK
8. 6. 2012 13:15
Tři čtvrtiny Němců očekávají, že to nejhorší z krize ještě přijde
Foto: Reuters

Berlín - Němci ztrácejí důvěru v euro. Už více než polovina jich je přesvědčena, že by pro Spolkovou republiku bylo lepší, kdyby si ponechala marku.

Vyplynulo to z aktuálního průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD a deník Die Welt. Téměř každý osmý Němec navíc očekává, že vrchol současné krize teprve přijde.

Marku chce podle ankety agentury Infratest Dimap zpět 55 procent Němců. Při posledním obdobném průzkumu loni v listopadu jich bývalému národnímu platidlu před eurem dávalo přednost 46 procent.

Nadpoloviční většina západních sousedů Česka se také domnívá, že u společné měny nyní převažují negativa nad pozitivy. Opačného názoru je 38 procent z nich.

Současným vývojem v eurozóně v důsledku přetrvávající nejistoty ohledně budoucnosti Řecka a aktuálních dluhových problémů Španělska je znepokojeno 78 procent Němců, kteří přepokládají, že to nejhorší ještě přijde.

Osm z deseti Němců si také myslí, že tato situace bude mít vliv na jejich příjem a majetek; 56 procent se obává o své úspory.

Navzdory tomuto pesimismu jich 70 procent věří, že euro nynější krizi přežije a bude existovat ještě minimálně několik let.

V případě Řecka je drtivá většina Němců pro nekompromisní přístup. Pokud Atény nebudou plnit své závazky spojené s mezinárodní pomocí, musí podle 83 procent dotázaných eurozónu opustit.

 

Právě se děje

Další zprávy