Největší naftař světa opustí český trh benzínek

Adam Junek
27. 4. 2007 14:30
Čerpací stanice Esso kupuje konkurenční Agip
Benzínové pumpy Esso koupí Agip
Benzínové pumpy Esso koupí Agip | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Největší ropná společnost světa Exxon Mobil se stahuje z českého trhu čerpacích stanic. Prodává podle informací deníku Aktuálně.cz místní aktivity své divize Esso, čímž zmizí z českých dálnic a silnic benzínky s tygrem.

Tím, kdo v Česku svou síť o 43 čerpacích stanic rozšíří, je síť Agip, která je obchodní značkou italského ropného giganta Eni.

Agip od Exxonu koupí celkem 102 čerpacích v Česku, Maďarsku a Slovensku. 

Oficiální informace, kterou vydaly obě firmy, tak potvrzuje dřívější zprávy, které jako první přinesl on-line deník Aktuálně.cz.

Samotný Agip má v Česku na 70 čerpacích stanic, takže posílí více než o polovinu.

Exxon Mobil se k tomuto kroku podle informací deníku Aktuálně.cz rozhodl, protože nemá dostatečný podíl na trhu.

Na konci minulého roku se k podobné akci odhodlal další ropný obr - americký koncern ConocoPhillips. Byl podle něj pravý čas prodat maloobchodní aktivity v Belgii, na Slovensku a v České republice. Kromě těchto států se firmy dohodly i na převodu benzínek v Polsku, Maďarsku a Finsku.

Celkově tak na základě této dohody mění majitele 376 čerapcích stanic po celé Evropě. Kupujícím byl ruský Lukoil.

Své aktivity v Česku před rokem začal omezovat Slovnaft, který je ovládaný maďarskou společností MOL. Zbavil se asi třetiny svých čerpacích stanic.

A nebyl první, už v roce 2005 své benzínky prodala společnost Aral, která měla o rok dříve ztrátu ve výši patnáct milionů korun. Koupila je společnost OMV.

 

Právě se děje

Další zprávy