Nedostatek ovoce Česku nehrozí

ČTK, eko
18. 7. 2006 15:07
Holovousy - Čeští ovocnáři čekají letos jednu z nejvyšších sklizní v historii.
Hana Strbačková sklízí úrodu v sadech největšího tuzemského pěstitele meruněk, společnosti Patria z Kobylí na Břeclavsku, kde v těchto dnech začala sadařům sklizeň. Z celkové výměry asi 216 hektarů sadů zde pěstují meruňky na 160 hektarech. Vzhledem ke špatnému opylení i počasí ale pěstitelé čekají jen třetinovou úrodu, a to 250-300 tun.
Hana Strbačková sklízí úrodu v sadech největšího tuzemského pěstitele meruněk, společnosti Patria z Kobylí na Břeclavsku, kde v těchto dnech začala sadařům sklizeň. Z celkové výměry asi 216 hektarů sadů zde pěstují meruňky na 160 hektarech. Vzhledem ke špatnému opylení i počasí ale pěstitelé čekají jen třetinovou úrodu, a to 250-300 tun. | Foto: čtk

Podle odhadu k polovině června by měla sklizeň meziročně vzrůst o 24 procent na 204 700 tun.

Vyšší úroda ovoce v objemu 229 000 tun byla jen v roce 2000.

"Ovocné stromy po loňském výpadku způsobeném tehdejšími jarními mrazy letos nasadily velké množství květních pupenů," zdůvodnil očekávanou vysokou úrodu tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Letos na jaře navíc žádné mrazy nenastaly a počasí bylo pro stromy příznivé. V porovnání s průměrem posledních pěti let by měla být letošní sklizeň vyšší asi o 13 procent.

Po loňském totálním výpadku se čeká i vysoká úroda v zahrádkách a alejích u cest, i když toto ovoce bude kvůli velkému rozšíření houbových chorob málo kvalitní.

"V neošetřovaných neintenzivních sadech je v sudých letech vysoká úroda pravidlem," řekl Ludvík.

Jablka vedou

Největší sklizeň sadaři tradičně očekávají u jablek, kterých by se mělo sklidit přes 170 000 tun, což je o 23 procent více než loni. Jeden z největších nárůstů sklizně předpokládají u třešní, které loni mrazy postihly nejvíce.

Urodit by se jich mělo 2478 tun, tedy o 151 procent více než loni. U višní se čeká nárůst sklizně o 34 procent na 10 624 tun, u meruněk o polovinu na 4333 tun a broskví o 19 procent na 5448 tun.

Na ceny ovoce na trhu by vysoká úroda v českých sadech neměla mít podle Ludvíka významnější vliv.

"Například u jablek bude cena daleko více záležet na tom, jaká bude úroda v Polsku," řekl Ludvík.

Negativní vliv na odbyt jablek na podzim by mohla mít vyšší úroda v zahrádkách, kterou lidé využijí k vlastnímu samozásobení. V obchodech pak budou jablka kupovat méně.

Ovoce za miliardu

Ceny u dosud sklízeného ovoce, například třešní, višní a meruněk se podle Ludvíka pohybují v intencích minulých let.

"Cenová krize trvá nadále u černého rybízu, kde se farmářské ceny pohybují kolem pouhých pěti až šesti korun za kilogram," řekl Ludvík.

Ovocné sady se v Česku rozkládají na ploše 17 134 hektarů. Z nich nejvíce zabírají jabloně, a to 9075 hektarů. Na druhém místě jsou s 1897 hektary višně.

Finanční hodnota ovoce sklizeného v českých sadech se každoročně pohybuje nad jednou miliardou korun.

 

Právě se děje

Další zprávy