Nákupní horečka nepolevuje, únor byl rekordní

red eko
17. 4. 2007 9:23
Lidé vzali na začátku roku obchody útokem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Lidé na začátku roku rekordně utráceli. Tržby obchodníků byly o 1,5 procenta vyšší než v lednu. Ve srovnání s loňským únorem stouply sezónně neočištěné tržby o 9,5 procenta.

Jde o největší meziroční nárůst od roku 1997, kdy tržby maloobchodu začal sledovat Český statistický úřad, který dnes výsledky oznámil. 

V lednu byl sezonně neočištěný revidovaný růst 6,8 procenta.

"Dnešní číslo se nedá nazvat jinak než nákupní horečkou," říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Foto: Jaroslav Jiřička

Domácnosti táhnou

Útraty spotřebitelů táhnou především nákupy nepotravinářského zboží, jako je elektronika, nábytek a další vybavení domácnosti. Obchodníci v tomto segmentu utržili dokonce o čtvrtinu víc než před rokem.

"K celkovému růstu přispěly v únoru nejvíce specializované prodejny s nepotravinářským zbožím, a to sedmdesáti procenty," uvádí Český statistický úřad.

"Aktuální čísla ukazují, že lidé zvýšili tempo svého utrácení jak za auta a pohonné hmoty, tak především za oblečení, obuv a vybavení domácností," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

"Právě u domácího zařízení, jako je elektronika, nábytek a elektrické spotřebiče, roste poptávka spotřebitelů nejrychleji," dodává.

Naopak za potraviny Češi utratili "jen" o šest procent více než v lednu roku předešlého.

Při pohledu na velikost obchodu si nejlépe vedly firmy s padesáti až sto zaměstnanci. Těm se tržby zvýšily o více než sedmnáct procent.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ceny stabilní

Cenová hladina v obchodech zůstala téměř nezměněna. Zatímco například obchody s drogistickým a farmaceutickým zbožím zdražily o 1,7 procenta, obchodníci s textilem a obuví v průměru slevili o 2,6 procenta.

Analytici odhadují rychlý růst i pro celý letošní rok.

"Čeká nás nejvyšší růst maloobchodních tržeb v historii kolem sedmi procent. Tržby i zisky obchodních řetězců a hypermarketů by tak měly potěšit akcionáře," říká Aleš Michl.

Nejlépe se v rámci EU v tržbách daří Lotyšům, kteří v únoru v obchodech utratili o téměř třicet procent víc než před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy