Na Vysočině se bude nadále těžit uran

Pavel Baroch
23. 5. 2007 17:14
Po českém uranu pokukují Australané i Rusové
Uranový důl - ilustrační foto
Uranový důl - ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Dolní Rožínka - Těžební stroje v uranovém dole v Rožná na Vysočině se nezastaví. Vláda dnes rozhodla, že se zde strategicky důležitá surovina bude těžit dál. Ministr průmyslu Martin Říman po jednání kabinetu uvedl, že se těžit bude tak dlouho, dokud se to ekonomicky vyplatí.

"Vláda schválila prodloužení těžby uranu na dole Rožínka na dobu neurčitou, respektive po dobu, kdy bude tato těžba výhodná bez dotací státu," oznámil Říman po jednání kabinetu.

Státní podnik Diamo, který důl spravuje, bude každý rok předkládat vládě zprávu o ekonomické výhodnosti těžby.

Cena suroviny letí raketově vzhůru

Generální ředitel podniku Jiří Jež nedávno uvedl, že podle dosavadních poznatků by se těžba měla vyplatit minimálně do roku 2012. Zisk by měl být okolo dvou miliard.

Diamo chce ovšem prověřit, zda by se cenná surovina nevyplatila těžit i v zatím neprozkoumaných ložiscích.

Uran na Vysočině

  • Těží se od roku 1957
  • Kvůli rotsoucí poptávce bylo uzavření dolu několikrát odloženo
  • Loni se vytěžilo 336 tun a předloni 378 tun
  • V současnosti se těží v hloubce až 1100 metrů
  • Těžební firma zaměstnává asi tisíc lidí

Původně měl být tento jediný uranový důl ve střední Evropě uzavřen na konci příštího roku. Jenže ceny uranu v poslední době letí raketově vzhůru, za poslední roky se zvýšily několikanásobně.

Podle zahraničních expertů ceny díky nově budovaným jaderným blokům ve světě porostou i nadále.

Český uran chtějí Australané i Rusové

Právě kvůli stoupajícím cenám uranu na světových trzích projevila zájem o majetkovou účast v českém dole australská firma Uran Limited. Ministr Říman se ovšem ke vstupu zahraničního investora zatím staví zdrženlivě.

"Jsme rozhodnuti provést geologický průzkum vlastními silami," citovala Římana nedávno ČTK. Uvedl, že průzkum může odhalit značné zásoby, což by cenu dolu výrazně zvedlo.

"Pak by cena společného podniku nebo privatizace byla úplně jiná, než kdyby se zjistilo, že zásoby jsou malé," dodal Říman.

Po českých zásobách uranu ovšem pokukují i ruské firmy. Rusko chce totiž výrazně zvýšit výrobu elektřiny z jádra, ale chybí mu uran na výrobu paliva.

"Kromě tradičních těžebních partnerů, jako je Kazachstán či Uzbekistán, chceme oslovit i další země: Ukrajinu, Mongolsko, ale třeba také Bulharsko. Zajímavé jsou pro nás samozřejmě i zprávy o prodloužení těžby uranu v České republice," řekl Vladimír Bočkov ze společnosti TVEL.

 

Právě se děje

Další zprávy