Na vkladních knížkách zůstávají miliardy

ČTK
11. 7. 2006 11:20
Praha - Anonymní vkladní knížky, které musí být do šesti let zrušeny, představují úložky v hodnotě přes čtyři a půl miliardy korun.

Od počátku roku tak lidé vybrali z anonymních vkladů 430 milionů korun, v samotném druhém čtvrtletí pak 200 milionů korun. ČTK to dnes sdělila Helena Matuszná z tiskového oddělení spořitelny.

Přesto se dá říct, že se daří rušit anonymní vklady. Od roku 2002, kdy převody začaly, si lidé vyzvedli více než 115 miliard korun.

Banka musí podle zákona knížky zrušit kvůli větší ochraně proti praní špinavých peněz. Lidé mají na zrušení knížek čas do konce roku 2012. Úspory na těchto knížkách již spořitelna od roku 2003 neúročí, a vklady tak nepřinášejí žádné zisky.

Za posledních 12 měsíců lidé vybrali z anonymních knížek téměř miliardu korun. Na počátku převodů v roce 2002 měli lidé asi na 6,5 milionu anonymních knížek uloženo zhruba 120 miliard korun.

Prodělečná akce

Podle zákona by měly vklady v roce 2012 propadnout bance. Česká spořitelna ovšem chce vyplácet i promlčené vklady.

"Pokud toto legislativa umožní i po roce 2012, bude Česká spořitelna postupovat stejně jako doposud," uvedla Matuszná.

Na rušení knížek banka podle svých zástupců prý prodělá. Jednorázově v roce 2002 a 2003 zaplatila 500 milionů korun na vybudování zvláštních přepážek, propagaci či za odliv části vkladů.

Každoročně pak banka přichází zhruba o
400 milionů korun zejména vlivem vyšších úrokových sazeb a nižší úrokové marže u produktů. Vydělat by ovšem měla na promlčených vkladech, navíc ušetří i na vyplácených úrocích.

 

Právě se děje

Další zprávy