Na prodeji hub letos profi sběrači moc nevydělají

Petr Havel (spolupracovník redakce)
17. 6. 2007 0:00
Kvůli počasí přijdou o desetitisíce korun
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Výdělky profesionálních sběračů hub letos sníží příliš teplé počasí. Proti dobrým rokům tak jednotlivci vydělají o desetitisíce korun méně.

Podle předsedy České mykologické společnosti (ČMS) Jaroslava Landy nyní, kdy je první vrchol houbařské sezóny, houby sice rostou, ale jen místně. "Jde o oblasti, kde se v minulých dnech přehnaly intenzivní deště a je v nich tedy dostatek vláhy," říká Landa.

Infobox

Se sběrem a konzumací hub je spojena celá řada mýtů.Ten největší přitom říká, že se na houby nesmí pít alkohol. Skutečnost je ale taková, že na houby se alkohol smí stejně jako na jakékoli jiné jídlo pokud to člověk přežene, je mu nevolno. ´Pokud je konzumace přiměřená, žádné negativní reakce trávicího ústrojí by nastal neměly. S výjimkou pití alkoholu na houby skupiny hnojníků a červených hřibů kovář a koloděj.

Dalším mýtem je dispozice hub zachycovat a koncentrovat v sobě radioaktivitu. Ve skutečnosti je to tak, že ionizující záření radioaktivita dokáže nabudit molekuly černého barviva melaninu, který ovlivňuje produkci energie spotřebovávanou například při růstu plodnic.

Skutečnost, že houby radioaktivní nejsou, potvrdila v minulosti i šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která konstatovala, "že skutečná radioaktivita hub je hluboko pod hranicí stanovenou právními předpisy".

Pomůže podzim?

Na houbové žně to ale zatím nevypadá, stejně tak nerostlo moc jarních hub v průběhu dubna. Hlavní příčinou je podle Landy v obou případech sucho. Kromě toho se na poklesu výskytu hub v lesích podepisují i zásahy člověka do přírody a v posledních letech značné výkyvy počasí obecně.

Druhý a hlavní vrchol sezóny, za který se bere září a říjen, nicméně může ještě letošní sběry zachránit. Sběr hub je přitom fenoménem Čechů. Podle odhadů ČMS činí hodnota všech hub, které ročně lidé v lesích nasbírají, zhruba 360 milionů korun. Alespoň jednou ročně jde do lesa na houby šest milionů lidí.

Pro někoho může být navíc sběr a následný prodej tržních hub vhodným doplňkem příjmů. Za den lze totiž nasbírat více než 20 kilogramů hub, cena kilogramu se pohybuje kolem 100 korun, v průměrné sezóně lze přitom počítat s 30 a více "houbařskými dny". To může v praxi znamenat výdělek mezi 50 a 100  tisíci korunami. Mnozí lidé si takto každoročně vylepší své rozpočty.

Prodej hub upravují zákony. Osoby, které je sbírají a uvádějí do oběhu, musí vlastnit osvědčení prokazující jejich znalost, které lze získat složením příslušných zkoušek.

Přísná pravidla

 

Při prodeji musí být houby řádně označeny, mezi povinné údaje patří český název prodávané houby a datum sběru či sklizně. U hub volně rostoucích i pěstovaných musí prodávající uvádět rovněž dobu použitelnosti. U volně rostoucích je přitom stanovena na tři dny po sběru, u pěstovaných na pět dní.

 

Prodávané plodnice mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem tak, aby zůstalo zachováno spojení klobouku s nohou, loupání klobouků hub je povoleno pouze u klouzků. Pěstované žampióny se musí nabízet jen celé s odříznutou dolní částí nohy. Poškození hmyzem je povoleno pouze na deseti procentech povrchu plochy řezu a mohou na něm být jen tři otvory. U pěstovaných žampiónů smí být takto poškozeno maximálně pět procent hmotnosti prodávaných plodnic.

 

 

Právě se děje

Další zprávy