Zlaté časy průmyslu v nedohlednu: Ani auta nepomáhají

Radek Pecák Radek Pecák
8. 10. 2012 9:43
Klesla výroba v automobilovém průmyslu a ještě bude klesat dále
Foto: Radek Pecák

Praha - O více než tři procenta byla v letošním srpnu nižší výkonnost tuzemského průmyslu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Podobně dopadlo srovnání i s letošním červencem.

Podle údajů Českého statistického úřadu klesla průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně o 3,1 %. Nejvíce k tomu přispěla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů (pokles o 19,4 %) a také výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o 3,6 %). Produkce klesla i v odvětví zpracování kovů a slévárenství (o 13,6 %). 

Naopak se relativně dařilo chemickému průmyslu (růst o 9,9 %), výrobě elektrických zařízení (růst o 2,2 %) a výrobě nápojů (6,4 %).

Dovolené byly letos jinak

Čísla jsou však ovlivněna jinými termíny celozávodních dovolených, než bylo obvyklé v předešlých letech. Proto také v červenci letos průmyslová produkce významně narostla. 

"Průmysl vykázal větší pokles, než jsme čekali. Zjevně velmi zapůsobilo výrazně jiné načasování výběru dovolených oproti minulému roku. Data z české ekonomiky potvrzují stále slabost české ekonomiky. Průmyslová výroba se po sezónním očištění nacházela v prázdninových měsících o 0,6 % níž než o minulých prázdninách. Se zlepšením počítáme až na příští rok," komentuje výsledky hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

To, že se zlepšení stavu nedá příliš očekávat, dokumentuje i další číslo: Hodnota nových zakázek totiž v srpnu 2012 ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 1,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 3,0 %.

Výroba aut klesla a ještě klesne

Největší problémy se zakázkami má nyní automobilový průmysl (pokles zakázek meziročně o 8,1 procenta), dále hutnictví a slévárenství (-11,2 %) a výroba strojů (-4 %).

O práci se zatím nemusejí bát zaměstnanci v chemickém průmyslu, kde zakázky rostou téměř o čtvrtinu. Ve výrobě elektrických zařízení přibylo osm procent zakázek.

Průměrný počet zaměstnanců se podle metodiky ČSÚ v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu v srpnu  meziročně snížil o jedno procento. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2012 naopak meziročně vzrostla o 3,0 % a činila 25 743 korun.

Podívejte se na moderní způsob výroby aut:

 

Právě se děje

Další zprávy