Mýtné už vyneslo 62 milionů a nový spor

Dušan Klimeš
8. 1. 2007 0:00
Praha - Zatímco mikrovlnné mýtné vydělalo za týden přes šedesát dva miliony, nikdo neví, jak bude pokračovat druhá fáze.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kolik se vybírá
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kolik se vybírá

Den Částka (Kč) 1. leden 1 413 365 2. leden 12 058 238 3. leden 12 287 879 4. leden 11 859 210 5. leden  14 190 934 6. leden 7 611 778 7. leden
(do 11:20) 1 534 489

Zdroj: Kapsch

Ministerstvo dopravy totiž zatím mlží v otázce toho, jaký systém zvolit: zda i nadále využívat mikrovlnného, nebo pro další fáze zvolit systém satelitní.

Zatímco náměstek ministra Jiří Hodač pro ČTK řekl, že ministerstvo má jasno a chce satelit, firmě Kapsch to jaksi zapomnělo sdělit.

A tak se společnost řídí platnou smlouvu se státem a pro druhou fázi připravuje mikrovlnný systém, jak prozatím zněla domluva.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Před několika měsíci si ministerstvo vyžádalo studii využití obou systémů. Studovala je komise v čele s panem Mossem. Ta si vyžádala doplnění, které jsme dodali," říká zástupce firmy Kapsch Evžen Staněk.

"Nyní čekáme na jakýkoli popud k jednání ze strany úřadu. Zároveň však samozřejmě pracujeme na přípravě druhé etapy na bázi čistě mikrovlnného řešení," dodává.

Důvod je podle něj jasný. Zatím není stále ještě projednána možná modifikace systému na zahrnutí satelitu a platí původní smlouva, podle které je firma povinna připravovat již druhou etapu na bázi mikrovlnného řešení.

Antimonopol zasahuje. Opět

A přestože systém funguje téměř stoprocentně a vydělává desítky milionů, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se rozhodl znovu prověřit dohody mezi státem a firmou Kapsch.

Tentokrát má spadeno na původně utajovaný dodatek. Chce prověřit, zda nebyl pro stát příliš nevýhodný. Úřad má podle svého šéfa Martina Peciny podezření na několik závažných chyb.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

K tomu si řekl své i výše zmiňovaný náměstek Hodač.

"Je to to, co jsem si původně myslel, že pravděpodobně bude muset ÚOHS začít správní řízení s ministerstvem dopravy, protože tam skutečně došlo k porušení podmínek," uvádí.

Proč? ptá se Kapsch

Společnost Kapsch ale nařčení o nevýhodnosti dodatku stále odmítá. Byla to prý jediná možnost, jak zajistit spuštění mýtného již 1. ledna 2007. Bez dodatku by to prý nebylo možné a stát by naopak přišel o miliardy korun z mýtného.

"Věříme, že po pečlivém prozkoumání nezbytných dokumentů a podkladů dojde nezávislý ÚOHS ke stejnému závěru," řekl pro ČTK mluvčí firmy Kapsch David Šimoník.

 

Právě se děje

Další zprávy