MMF: Česko poroste, ale pozor na inflaci

Red eko, ČTK
14. 9. 2006 11:52
Praha - Šestiprocentní růst ekonomiky pro letošní rok slibuje české ekonomice Mezinárodní měnový fond. Ještě rychleji má růst Slovensko.
Foto: Reuters

Vyplývá to z dnes zveřejněného pololetního výhledu světové ekonomiky, kterou MMF vypracovává. Své hodnocení u obou zemí proti své jarní zprávě zlepšil.

Na jaře předpověděl, že růst české ekonomiky letos zpomalí na 5,5 procenta, takže jeho nynější výhled znamená výrazné zlepšení. V případě Slovenska je revize méně výrazná, protože fond na jaře předpovídal růst 6,3 procenta, nyní to vidí na 6,5. Z celé střední a východní Evropy by nejvyšší tempo růstu mělo mít Lotyšsko, a to 11 procent.

Hrozí pokles

Za vysokým růstem střední a východní Evropy stojí podle měnového fondu hlavně domácí poptávka, kterou podporuje rostoucí příliv čistého kapitálu a růst úvěrů.

Pro celou oblast střední a východní Evropy je charakteristický vysoký deficit běžného účtu, pouze v České republice, Polsku a ve Slovinsku lze schodek označit za mírnější. Měnový fond ale upozorňuje, že celá oblast je náchylná k poklesu, do značné míry proto, že region se velmi spoléhá na zahraniční úspory.

Infobox

Růst vybraných ekonomik

Země Růst 2006 Česko 6,0 % Slovensko 6,5 % Maďarsko 4,5 % Polsko 5,0 % Pobaltí 8,6 %

Jestliže se v důsledku vysoké poptávky a spotřeby zvýší tlak na růst cen, první obranou by mělo být zvýšení úrokových sazeb. Ve střední Evropě ale riziko růstu inflace není zatím aktuální a v České republice je toto riziko dokonce nízké. V posledních měsících se tlak na růst cenové hladiny zvýšil, ale Česká národní banka hned zareagovala zvýšením sazeb. Totéž učinily také centrální banky v Maďarsku a na Slovensku.

I svět roste rychleji

Světová ekonomika v letošním roce zrychlí tempo růstu na 5,1 z loňských 4,9 procenta. I zde ekonomové zlepšili svůj předpoklad. Nynější čtyřletá expanze globální ekonomiky je nejsilnější od začátku 70. let minulého století, zvýšila se však rizika.

Měnový fond počítá i s pokračujícím růstem cen ropy. Zatímco v loňském roce činil průměr cen arabské ropy Dubai, americké lehké ropy West Texas Intermediate a severomořského Brentu 53,35 USD za barel, letošní průměr MMF odhaduje na 69,20 USD. Ani letošní rok ale nebude znamenat vrchol a na rok 2007 měnový fond odhaduje průměrnou cenu 75,50 USD za barel.

Fond ale tentokrát upozorňuje také na riziko výraznějšího oslabení růstu v USA a především na stav tamního trhu bydlení. Jestliže realitní trh začne prudce klesat, zvýší se riziko výrazného ochlazení americké ekonomiky a tím i celosvětové expanze, varuje měnový fond.

Proti jarní zprávě se fond více zaměřuje na mezinárodní obchod. Podle fondu se může začít ve větší míře objevovat protekcionismus jako důsledek krachu jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci katarského kola rozhovorů. Bude tedy na politicích, aby rozpoznali blížící se rizika a měli snahu je společně a pružně řešit.

 

Právě se děje

Další zprávy